Syrisk opposisjon frykter framtiden etter veto i FN

Opposisjonen i Syria fordømmer Russlands og Kinas veto i Sikkerhetsrådet og sier de har gitt myndighetene i Damaskus «rett til å drepe».

Motstandere av det syriske regimet viste søndag sin forrakt mot Russland og Kinas veto i Sikkerhetsrådet. Her brennes et russisk flagg utenfor den russiske ambassaden i Beirut. (Foto: Ap)
Motstandere av det syriske regimet viste søndag sin forrakt mot Russland og Kinas veto i Sikkerhetsrådet. Her brennes et russisk flagg utenfor den russiske ambassaden i Beirut. (Foto: Ap)

Den syriske opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC) sier i en kunngjøring at de er svært skuffet over at FN-resolusjonen om Syria ikke ble vedtatt etter at Russland og Kina brukte vetoretten mot den i lørdagens avstemning i Sikkerhetsrådet.

Les også: Støre: – Minner om borgerkrig i Syria

– Syrere og andre over hele verden hadde håpet at Sikkerhetsrådet ville vedta en streng resolusjon som sterkt fordømmer de kriminelle handlingene til det syriske regimet, de grusomheter mot sivile som går ustraffet hen, og folkemordet som regimet påfører hele familier, heter det i en kunngjøring fra SNC søndag.

– Men verden ble sjokkert da Russland og Kina la ned veto mot den arabisk-europeiske utarbeidede resolusjonen, heter det videre.

– Vesten har selv skylden

Det skapte sterke reaksjoner i Vesten da resolusjonsforslaget ble forkastet lørdag.

Men Russland mener Vesten selv har skyld i at det ikke lyktes å få vedtatt resolusjonen.

– De som sto bak utkastet ville dessverre ikke gjøre mer for å komme til enighet om et nytt utkast, skriver den russiske viseutenriksminister Gennadij Gatilov i en twittermelding.

Håper fortsatt å løse Syria-krisen

Den arabiske liga har ikke gitt opp forsøket på å få til en løsning på krisen i Syria selv om forslaget til en resolusjon ble nedstemt i FNs sikkerhetsråd.

Les også: – Barn blir torturert i Syria

Ligaen samlet seg til et ekstraordinært møte i Kairo søndag. Generalsekretær i Den arabiske liga, Nabil Elaraby, sier i en uttalelse at Russlands og Kinas veto ikke endrer det faktum at det er stor internasjonal støtte til utkastet til resolusjon som ligaen har utarbeidet.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2