Romrekord i styrkeløft for Fuglesang

Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang foretok natt til fredag en romvandring utenfor den internasjonale romstasjonen.

LUFTIG LØFT: Her setter Christer Fuglesang romrekord i styrkeløft idet han manøvrerer en ammoniakktank på 800 kilo under en romvandring natt til fredag.  (Foto: NASA TV/REUTERS)
LUFTIG LØFT: Her setter Christer Fuglesang romrekord i styrkeløft idet han manøvrerer en ammoniakktank på 800 kilo under en romvandring natt til fredag. (Foto: NASA TV/REUTERS)

Romvandringen ble utsatt i 50 minutter fordi Fuglesangs makker på romvandringen, John Olivas, hadde problemer med hakeremmen på romhjelmen.

Manøvrerte ammoniakktank

Fuglesangs oppgave på hans første av to romvandringer var å manøvrere en 800 kilos ammoniakktank, noe som innebærer romrekord i tyngdeløft.

Ammoniakktanken, som brukes i kjøleanlegget på romstasjonen, skal byttes ut, og den tomme tanken skal bli med romferjen Discovery tilbake til jorden.

Lampa sviktet

Etter omkring en time rapporterte Fuglesang at en av lampene på hjelmen hans hadde sviktet. Han fikk imidlertid beskjed om at lyset på den gjenværende lampen ville være nok til det arbeidet han skulle utføre.

Romvandringen var beregnet til seks og en halv time, men de to astronautene lå fredag morgen nesten én time før skjema. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2