Norsk islamist løslatt i Saudi-Arabia

Islamisten Mohyeldeen Mohammad fra Larvik er løslatt av politiet i Saudi-Arabia. Mannen blir trolig sendt til Norge i løpet av mandag.

ARRESTERT I SAUDI ARABIA: 25 år gamle Mohyeldeen Mohammad, som kom i fokus etter islamdemonstrasjonen i Oslo i fjor, er arrestert av sikkerhetspolitiet i Saudi Arabia. (Foto: TV 2)
ARRESTERT I SAUDI ARABIA: 25 år gamle Mohyeldeen Mohammad, som kom i fokus etter islamdemonstrasjonen i Oslo i fjor, er arrestert av sikkerhetspolitiet i Saudi Arabia. (Foto: TV 2)

Mohammad, som blir beskrevet som en radikal islamist, reiste torsdag fra Larvik tilbake til Saudi-Arabia der han studerer Koranen. Da flyet landet i den hellige byen Medina, ble den norske statsborgeren umiddelbart arrestert.

Les mer: Norsk radikal islamist pågrepet i Saudi-Arabia

Trolig til Norge mandag

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at 25-åringen er løslatt. Det er ventet at han blir sendt ut av Saudi-Arabia med et fly til Istanbul og trolig videre til Norge mandag, skriver avisa. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble orientert om pågripelsen torsdag forrige uke.

Mohammad studerer islamsk sharialov ved det islamske universitetet i Medina, men ble utvist fra skolen i mars 2010 fordi de anså ham som politisk aktiv etter hendelser i Norge. 25-åringen anket utvisningen og fikk fortsette.

– Nerver knyttet til 10-årsdagen for 11. september-angrepet

følge Dagbladet kan det være spørsmål ved 25-åringens visum som gjorde at han ble arrestert. Familien sier imidlertid at visumet er gyldig, og at arrestasjonen skyldes opplysninger fra norske myndigheter, noe UD har avvist.

– Jeg har forstått det slik at nerver knyttet til 10-årsdagen for 11. september-angrepet i USA var årsak til arrestasjonen i Saudi-Arabia. Problemet startet forrige gang han var i landet, etter at norske myndigheter sendte informasjon om ham. Så nå må de også rydde opp, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden til Aftenposten.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2