Det er ikke bare i asiatiske land at insekter og krypdyr anses som en delikatesse. Nå har nemlig reatauranten Noma i København begynt å servere gule maur. Det skal visstnok være kjempegodt!

Ønsker du å prøve delikatessen trenger du ikke nødvendigvis reise til Danmark. Maurene, Lasius Fuliginosus, eller svart tremaur, finner du nemlig i skogen. De har gjerne reir i gamle, hule trær.

Les også: Genmodifiserte kuer produserer «menneskemelk»

Er du riktig heldig er det ikke sikkert du trenger å forlate ditt eget hus. Noen ganger kan de nemlig slå seg til inne i vegger eller andre hulrom innendørs, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Smaker som lime eller appelsin

Det var den danske læreren og kokken Thomas Laurens som oppdaget at denne sorten maur var en delikatesse.

– De smaker litt som lime eller appelsin, sier han.

Gourmetrestauranten Noma er med sine to stjerner i Michelinguiden kåret til verdens beste restaurant. Nå ha de kastet seg på maurtrenden, hvis en kan kalle det for en trend.

SPRØSTEKT: Laurens steker maurene med ramsløk og salt. (Foto: DKTV2 )

Les også: Snart spiser du disse til middag

Laurens samler selv maurene ved å suge dem inn et glass hvor det dannes et vakum. Han tar i mot bestillinger, deriblant fra Noma.

– Når det kommer en bestilling på 16.000 maur så er det hardt arbeid, forteller han.

– De kryper rundt i halsen

Læreren og kokken ønsker nå å åpne opp folks sinn for hva mat egentlig er.

– Min jobb er å utvikle elevenes syn på hva som er mat. Særlig tenåringer kan ha et svært snevert syn på hva det er, sier Laurens.

Les også: To trøfler solgt for 1,4 millioner

Han tror maurene har et stort potensiale og at de kanskje kan ta opp konkurransen med skalldyr.

– De er jordens reker, sier Laurens.

Laurens bruker også maurene for å pynte en dessert.

– De er i live, og det kan være et problem, sier Laurens mens maurene kryper ut av dessertskålene.

En av elevene tar sjansen og smaker, men opplevelsen handler ikke så mye om smak som om bevelgelse.

– De smaker ikke noe, men du kan kjenne at de kryper rundt i halsen, sier han.

Ikke alle er imponert

– Jeg steker dem til de blir harde med salt og ramsløk. Slik blir de sprøe med et hint av hvitløk, forteller Laurens.

Les også: Du blir ikke edru av kaffe

Det er imidlertid ikke alle elevene som er helt enige i at det smaker verken lime, appelsin eller hvitløk.

– Det smaker som brent pølse, sier en av guttene.

– De trenger mer salt, svarer Laurens.