Av Kristoffer Thoner og Robin Idland Krüger

Det er lunsjtid i Spanias hovedstad Madrid. Der treffer vi Thiago Morini, som er journalist i Spanias største avis El Pais.

At Fremskrittspartiet nå kan komme i regjering her i Norge, har skapt sterke reaksjoner utenfor våre grenser.

– Frp er fremmedfiendtlig

Den spanske journalisten, som har fulgt valgkampen og satt seg inn i Fremskrittspartiets partiprogram, er mannen bak en artikkel i El Pais med tittelen «Høyreekstreme rasister nærmer seg makten i Norge».

– Når du ser i dybden, kommer det vi ser på som Fremskrittspartiet sin fremmedfiendtlighet, frem. Siv Jensen har snakket om snikislamisering, og partiets innvandringspolitiske talsmann vil kaste ut innvandrere, sier Morini til TV 2.

Tidligere har både Italias største avis Corriere della Sera – og den britiske avisen The Independent stemplet partiet som høyre-populistisk.

– Hvis partilederen sier om romfolk at de skal puttes i busser og fraktes tilbake til Balkan, er dette helt klart for meg språket til et høyrepopulistisk parti, sier journalist i The Independent, Tony Paterson, til TV 2.

– Viktig å synliggjøre at Breivik var medlem

Også den seriøse avisen The Financial Times mener Frp er et populistisk parti, og at det er greit å linke partiet til massemorderen Anders Behring Breivik.

– Det er et faktum at han var medlem av partiet, og jeg mener det er noe vi bør kunne skrive. Jeg vet at partiet selv ikke liker å bli assosiert med ham, men det er et faktum at han var medlem, sier Norden-korrespondent Richard Milne til TV 2.

– Det er av internasjonal viktighet at han var medlem i partiet i en periode, mener The Independent-journalist, Paterson.

LES OGSÅ: Pressen i tolv land har koblet Frp til Breivik

Frp: – Vitner om lav kunnskap

Men nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, sier omtalen vitner om lav kunnskap om norsk politikk.

– Jeg synes det er beklagelig at vi blir fremstilt på måten vi gjør. Det er jo leit å bli satt i bås med partier vi ikke har noe med å gjøre. Men det sier jo også litt om manglende kunnskap om norsk politikk generelt blant utenlandske journalister. Det bør jo være en vekker for alle partiene på Stortinget, sier Solvik-Olsen.

Men omtalen av Frp internasjonalt har gjort at partiet tirsdag innkaller til pressekonferanse for å klargjøre det de står for.

– Det viser bare at mange av de tilvante oppfatningene som utenlandsk media har langt i fra er korrekt. Og derfor håper vi at ved god informasjon så vil de revurdere hva slags betegnelse de bruker på oss, sier Solvik-Olsen.