Toppkarakter ble til stryk ved Universitetet i Bergen

Menneskelig svikt har ført til at mange karakterer ved Universitetet i Bergen er satt feil.

Universitetet i Bergen (Foto: Thor Brødreskift)
Universitetet i Bergen (Foto: Thor Brødreskift)

Mellom 144 og 517 av karakterene som ender opp på studentnettstedet Studweb, er annerledes enn karakteren sensoren satte, viser en risikoanalyse som er foretatt ved universitetet. Det skriver studentavisa Studvest.

Fra topp til stryk

23 år gamle Øystein Henriksen forteller at toppkarakteren hans ble til stryk, mens en annen student gikk motsatt vei, skriver Aftenposten.

– Dette handler om menneskelige feil. Vi så at det er størst sjanse for feil når karakteren settes av sensor, sier førsteamanuensis Håvard Raddum, som gjennomførte studien sammen med ti stipendiater.

Han forteller at de regner med at feilmarginen er på rundt en halv prosent av karakterene.

– Vi er litt overrasket over at det er såpass mange. Det er jo mange mennesker det gjelder, folk som kanskje er avhengig av disse karakterene for å få jobb eller komme inn på videre studier, sier Raddum.

Blir ikke oppdaget

Han sier det i dag ikke finnes noen kontrollmekanismer som fanger opp feil gjort av sensor, utover at studentene kan klage på karakteren.

Universitetet griper nå fatt i problemet, men det er ikke kjent hvilke tiltak som er aktuelle.

– Men dette har svært høy prioritet hos oss. Her skal det i prinsippet ikke gjøres feil, sier avdelingsdirektør Christen Soleim ved studieadministrativ avdeling. (©NTB)

Les også: Lærer-nei til barneskolekarakterer

Mer innhold fra TV 2