Støre tviler i EU-troen

Bare 15,3 prosent ja til norsk medlemskap i EU. Selv utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har begynt å tvile.

USIKKER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere vært for norsk EU medlemskap, men er nå usikker. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)
USIKKER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere vært for norsk EU medlemskap, men er nå usikker. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

Til Klassekampen sier Støre at han er usikker på hva han ville svart om EU-spørsmålet kom opp i dag.

– Jeg var tilhenger i 1994, og mener fortsatt prinsipielt at Norge bør være med i EU, som de siste 50 årene har bidratt til å skape fred i Europa. Men jeg ser ikke noen situasjon der det er aktuelt for Norge i dag, og derfor ville jeg måtte tenke meg om to ganger om jeg fikk spørsmålet nå, sier Jonas Gahr Støre.

Les også: – Ungarn tar et stort skritt bort fra demokratiet

75 prosent nei

I en ny meningsmåling sier bare 15,3 prosent ja til norsk medlemskap i EU. Nei-siden har økt til 75,3 prosent.

Ja-siden har aldri vært mindre og nei-siden aldri større på Klassekampens EU-barometer enn den er i januarmålingen. Det er nå nei-flertall i alle regioner, inntektsgrupper og partier, og det har vært flertall mot EU i syv strake år.

Les også: EUs sentralbanksjef blåser i nedgradering av krisefondet

– Folke-nei bør få konsekvenser

Utenriksminister Støre mener den økonomiske krisen i Europa er den viktigste grunnen til det store nei-flertallet, mens Sp-leder Liv Signe Navarsete mener folkets tydelige nei bør få følger for norsk EU-politikk.

– Vi må sette en fot i bakken og spørre oss om vi ivaretar folkeviljen på en god måte i dag, sier Navarsete. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2