Ser fram til Støre-høring

Mandag er det klart for høring i Stortinget.

FORKLARER SEG MANDAG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
FORKLARER SEG MANDAG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

Kontrollkomiteens motpoler Anders Anundsen (Frp) og Martin Kolberg (Ap) er enige om en ting: De ser begge fram til mandagens høring med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det store spørsmålet er om Støre var inhabil da han i 2008 innvilget en søknad om midler til et nordområdeprosjekt som i stor grad involverte barndomsvennen Felix Tschudi.

POLITISK.NO: Les alt om habilitetssaken

Politisk uorden

Til den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen mandag kommer både Støre og Tschudi, i tillegg til representanter fra Rederiforbundet.

Han mener at opposisjonen har bidratt til «uorden».

– Jeg ville ikke ha det gående at opposisjonen drev med politiske kommentarer til en sak som var til behandling. Derfor tok jeg initiativ til å løfte denne konkrete saken ut av det store sakskomplekset der vi går gjennom bevilgningene til alle departementene, sier Kolberg.

LES OGSÅ: Få mener Støre har håndtert Tschudi-saken bra

Forventer avklaring

– Jeg forventer at vi får avklart forhold som fremstår som uklare. Da mener jeg uklarheter både i mediene og i utenriksministerens redegjørelse til komiteen, sier Anundsen.

Konkret hva som er uklart vil Frp-representanten ikke gå inn på i forkant av høringen:

– Problemstillingene er jo kjent, og dette handler mye om habilitet. Men de eksakte spørsmålene akter jeg å stille i høringen mens jeg ser de innkalte personene direkte i øynene, sier Anundsen til NTB.

Omstridt habilitetsvurdering

– Det er et grunnleggende prinsipp at statsråden selv avgjør sin habilitet i konkrete saker. Den beslutningen tok Støre i 2008, og den står han på fremdeles. Jeg har ikke grunnlag for å si at Støre håndterte dette feilaktig, sa Stoltenberg til NTB da det ble bestemt at Støre-høringen skulle holdes atskilt fra den store departements-gjennomgangen som ble satt i gang etter SV-leder Audun Lysbakkens avgang som statsråd.

STOLTENBERG: – Jeg har full tillit til Støre

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2