Lånekassen gjør om regler for terrorofre

Lånekassen endrer reglene for lån og stipend for å hjelpe ofrene for terroraksjonene 22. juli.

Utøya_goran_folk blomster (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)
Utøya_goran_folk blomster (Foto: Goran Jorganovich / TV 2)

Mange av ofrene i bombeaksjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya sliter med senvirkninger. Den nasjonale pårørendegruppen har blant annet vært bekymret for at mange av Utøya-ungdommene ikke vil klare å fullføre skole og studier på grunn av angst og mareritt.

Les også: Kristian (30) var bare 30 meter unna bomben i Regjeringskvartalet

Sykestipend

Lånekassen har derfor bestemt seg for å lempe på en del av reglene for å hjelpe ungdommene og ofrene i regjeringskvartalet, skriver VG. Dette gjelder blant annet retten til sykestipend, som betyr at lån konverteres til stipend i sykeperioden dersom man er helt studieufør.

– Med helt studieufør menes også søkere som har prøvd å møte opp til studiestart, men som ikke har hatt utbytte av undervisningen selv om de har vært fysisk til stede, sier informasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til avisa.

Kan bo hjemme

Det er dessuten ikke krav om at terrorofre møtte til skole- og studiestart i august, for at de skal ha rett til sykestipend. Dessuten vil terrorofre få stipend selv om de flytter hjem til mor og far, noe som normalt ikke gir grunnlag for å få stipend.

Les også: Bistandsadvokater etter 22. juli hudflettes av kollega

Studenter som får forsinkelse i studietiden på grunn av terrorangrepene, kan ha en forsinkelse ut over normale ett år, før retten til lån og stipend forsvinner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2