Irakere uten asyl kan sendes hjem

Norge har undertegnet en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge vil samarbeide tett med USA for å fremme de universelle menneskerettighetene. (Foto: Scanpix)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge vil samarbeide tett med USA for å fremme de universelle menneskerettighetene. (Foto: Scanpix)

- Jeg er glad for at det nå er enighet om en avtale som etablerer mekanismer for samarbeidet med irakiske myndigheter om retur i ordnede former av irakere som ikke har gyldig grunn for opphold i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier at regjeringen i utgangspunktet vil at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men at avtalen gir grunnlag for å tvangsreturnere dem som nekter å forlate Norge.

- Avtalen vil også kunne bidra til at flere returnerer frivillig. Disse vil få en returpakke med økonomisk støtte, slik at de ikke blir til byrde for det irakiske samfunnet ved sin retur, sier Andersen.

Avtalen inngår i regjeringens tiltak for å redusere tilstrømningen av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

For noen dager siden undertegnet Danmark og Irak en avtale om tvangsutsendelse av asylsøkere fra Irak. Det dreier seg om hjemsendelse av nærmere 300 asylsøkere som har fått avslag på sine søknader (©NTB)

Mer innhold fra TV 2