Høstsex skaper kaos ved fødeavdelingene

Stadig flere blir født i løpet av sommermånedene. Barnehagefristen 31. august får mye av skylda, og bør vurderes, mener lederen for jordmorforeningen, Marit Heiberg.

Stadig flere blir født i løpet av sommermånedene. Det skaper store utfordringer for landets fødeavdelinger. (Foto: TV 2)
Stadig flere blir født i løpet av sommermånedene. Det skaper store utfordringer for landets fødeavdelinger. (Foto: TV 2)

Tidligere var fødselstoppen i Norge i løpet av vårmånedene mars, april og mai. Når er toppen midt i solsteiken og ferierushet.

– Det er en utfordring som vi har hatt på dagsorden en stund nå. Vi ser tendensen flere steder, både på de store og på mindre sykehus. For oss betyr det at det er mest trøkk på den tida det er dårligst bemanning ved sykehusene, sier Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforening.

– Tydelig tendens

Tidligere var fødselstoppen i vårmånedene – rundt ni måneder etter sommerferien. Nå er toppen forskjøvet til sommeren.

LES OGSÅ: Babyboom for å rekke barnehagefrist

– Dette er et nytt fenomen, men tendensen har vært tydelig de siste årene. Det vi ser er at regelen med barnehageopptak ikke slår så heldig ut, og det enkleste er kanskje å gjøre noe med dette politisk, sier Heiberg.

Fødes flest i august

I fjor var august den måneden det ble født flest barn i Norge – tett fulgt av juli og juni.

Ved alle landets største sykehus ligger årets juli godt over gjennomsnittet for antall fødsler. Flest kom til ved Oslo universitetssykehus, hvor 909 barn ble født.

Aldri før har det blitt født så mange barn i løpet av en måned ved sykehuset. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2