Erna Solberg: – Muslimer hetses som jøder på 30-tallet

Høyre-leder Erna Solberg mener muslimer i dag blir hetset på samme måte som jødene ble det på 30-tallet.

LIKHETSTREKK: Høyre leder Erna Solberg mener den ekstreme hetsen av muslimer har klare likhetstrekk med jødehatet på 1930 tallet.
 (Foto: Scanpix)
LIKHETSTREKK: Høyre leder Erna Solberg mener den ekstreme hetsen av muslimer har klare likhetstrekk med jødehatet på 1930 tallet. (Foto: Scanpix)

Nå ber Høyre-lederen nordmenn om å ta et oppgjør med hverdagsrasismen vi ser rundt oss, i arbeidslivet, på utesteder og på internett, skriver VG.

Ikke samme behandling

– Måten ekstreme, antiislamske grupper omtaler muslimer på i dag, ligner måten ekstreme antisemittiske grupper omtalte jøder i tiårene som førte opp til andre verdenskrig, sier Høyre-lederen til VG.

Solberg understreker at muslimer i dag ikke får den samme brutale behandlingen som jødene fikk, men mener likevel at den ekstreme hetsen av muslimer har klare likhetstrekk med jødehatet.

Større avstand

– Det gir en veldig ettertanke at du ikke kan avskrive dette som noe som kommer utenfra vårt samfunn. Den følelsen er ganske sterk. Det hadde vært lettere å avskrive handlingene dersom personen ikke var oppvokst i Norge og tilsynelatende var helt normal, sier hun.

– I 2011 er nordmenn annerledes enn i 1960, og hvis nordmenn som har en litt annen bakgrunn, som har foreldre fra et annet sted, hele tiden oppfatter en politisk debatt som stiller spørsmål ved om de er like mye nordmenn som andre, bidrar det til at de føler større avstand, sier Solberg til VG. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2