4500 dødsfall på norske sykehus

Halvparten av de rundt 4500 dødsfallene som skyldtes pasientskader på norske sykehus i fjor, kunne vært unngått. Det viser en nasjonal kartlegging.

ALVORLIG: Helseminister Anne Grete Strøm Erichsen (Ap) ser svært alvorlig på rapporten og akter å få ned det høye antallet døde. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
ALVORLIG: Helseminister Anne Grete Strøm Erichsen (Ap) ser svært alvorlig på rapporten og akter å få ned det høye antallet døde. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har for første gang utarbeidet en nasjonal rapport over omfanget av pasientskader på norske sykehus.

Funnene viser at omtrent 0,6 prosent av alle pasienter på norske sykehus døde som følge av skade som oppsto på sykehuset, skriver VG.

Totalt ble 100.000 pasienter skadd på sykehusene, av dem døde rundt 4500.

LES OGSÅ: Åtte av ti pasientskader kunne vært unngått

Kunne vært unngått

Sykehusskadene gjelder alt fra uventede komplikasjoner, sykehusinfeksjoner, teknisk utstyr som svikter, feil bruk av legemidler, svikt i rutiner og dårlig hygiene ved sykehuset.

– Trolig kunne halvparten av dødsfallene vært unngått med bedre rutiner, bedre hygiene, og høyere prioritering av pasientsikkerhet, sier Ellen Tveter Deilkås, overlege og seniorrådgiver ved Kunnskapssenteret.

– Alvorlig

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ser svært alvorlig på rapporten og akter å få ned det høye antallet døde.

– Tallene viser at selv små forbedringer vil gi enorme utslag i redusert lidelse og død, sier Strøm-Erichsen, og legger til at tallene er som forventet på bakgrunn av lignende undersøkelser i andre land.

LES OGSÅ: Pengegave dekker sykehustabbe

Tallene i rapporten er foreløpige etter at elleve av totalt 19 helseforetak har levert sine resultater. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2