Simonsen kalte Breivik avskyelig, ynkelig og unorsk

Det er Anders Behring Breivik som er den egentlige forræderen mot norske verdier og den norske kulturen, ifølge tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen (Frp).

Jan Simonsen i rettsal 250 onsdag i åttende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Jan Simonsen i rettsal 250 onsdag i åttende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Simonsen var stevnet som forsvarets vitne for å underbygge Breiviks påstander om at den politiske høyresiden generelt, og Fremskrittspartiet spesielt, blir diskriminert av etablissementet og blir utsatt for negativ journalistikk og sensur.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter.

Oppgjør med Breivik

Men den tidligere svært profilerte stortingspolitikeren startet sitt vitneprov med å ta kraftig avstand fra Breivik og det han har gjort.

– Det er han som er forræderen mot norske verdier og kultur. Det er ikke en del av norske verdier å ta livet av 77 mennesker fordi man ikke får lesebrev på trykk, sa Simonsen.

– Han er avskyelig, ynkelig og unorsk med sine intolerante og umenneskelige handlinger, sa han.

Se TV 2s intervju med Simonsen øverst i saken!

Opplevd sensur

Likevel ga Simonsen støtte til Breivik syn om hvordan ytre høyrefløy i politikken blir utsatt for diskriminering, trakassering og kampanjejournalistikk.

Simonsen ble kastet ut av Fremskrittspartiet i 2001, men var før det nestleder i et par år på starten av 1990-tallet og en av Frps mest profilerte stortingspolitikere. Han framholdt da han vitnet i terrorrettssaken onsdag at de store, riksdekkende mediene drev ren kampanjejournalistikk for å svekke Fremskrittspartiet tett opp mot valg.

– VG hadde en rekke store oppslag rett før valget, da Frp hadde svært gode målinger, om hvor usammenhengende partiprogrammet var og hvor mye Frps økonomiske politikk ville koste. Et annet oppslag tok for seg hvordan statsbudsjettet ville sett ut med Frps politikk. Det var så sent opp mot valget at det ikke var mulig å rette opp skaden, sa Simonsen. (©NTB)