Blattmann: – Ti uker i helvete

Etterlatte og overlevende beskriver rettssaken mot Anders Behring Breivik som steintøff, men nødvendig.

GRUER SEG: Trond Henry Blattmann sier det blir steintøft å sitte i retten denne uken. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
GRUER SEG: Trond Henry Blattmann sier det blir steintøft å sitte i retten denne uken. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Fredag avsluttes det ti uker lange rettsoppgjøret mot Breivik, som 22. juli i fjor drepte 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet.

De berørte forteller om en svært vanskelig og tung periode.

– For oss som har mistet noen, har det vært ti uker i helvete. Men det har vært ti nødvendige uker. Rettssaken er en milepæl i sorgbearbeidelsen som vi måtte igjennom, sier Trond Henry Blattmann, leder av Støttegruppen etter 22. juli, til NTB.

Blattmann mistet sønnen Torjus (17) på Utøya.

Følg siste dag av 22. juli-rettssaken her!

Stort informasjonsbehov

Freddy Lie er trolig den blant de fornærmede som har vært mest til stede under rettssaken. Kun to av de totalt 43 dagene har han ikke vært til stede. Familien Trønnes Lie ble svært hardt rammet under terrorangrepene. To av de tre døtrene i familien var på Utøya. Elisabeth (16) ble skutt og drept i hovedsalen i kafébygget. Storesøster Cathrine (18) ble skutt minst to ganger i magen og skulderen, men overlevde.

For Freddy Lie har det vært svært viktig å være til stede så mye som mulig.

– Om det har fungert terapeutisk? Det vet jeg ikke. Alle takler vi dette på ulike måter. For meg har det fungert å være her mest mulig, på samme måte som det før rettssaken var viktig for meg å lese meg gjennom alt av saksdokumenter. Jeg trenger å få vite hva som har skjedd med ungene mine, sier Lie.

Terapi

En annen som har vært mye til stede, er Irene Østby, som befant seg bare 50 meter unna da bomben eksploderte i regjeringskvartalet.

For Østby har rettssaken fungert som terapi og viktig bearbeidelse.

– Mange brikker har falt på plass. Jeg har hatt et veldig sug etter informasjon for å forstå mest mulig av dette, forteller hun.

Hun sier det har vært godt å høre andre sette ord på følelser hun selv har kjent på, men ikke har klart å uttrykke.

– En av de etterlatte fortalte for eksempel om det sinnet som mange av oss har følt, men som vi har opplevd som ikke helt legitime følelser. Akkurat som han fortalte, så følte også jeg det var helt feil å gå i rosetoget i fjor sommer. Det var jeg altfor forbannet til, sier Østby.

Verdig

Den ti uker lange rettssaken har gått gjennom mange faser, fra følelsesladde minneord og grufulle beskrivelser fra åstedene til forelesningsrekker i politisk ideologi og psykiatri. Flere har kritisert rettsprosessen for å ha vært unødvendig lang med for mye fokus på gjerningsmannen.

Blattmann sier de berørte har vært forberedt på dette.

– Jeg synes det har vært en rød tråd gjennom alle fasene, og at alle fasene har vært nødvendig, men lengden på de ulike fasene kan selvfølgelig diskuteres.

Han berømmer samtidig Oslo tingrett for å ha laget en god og verdig ramme rundt rettssaken, og sier støttegruppen er spesielt takknemlig for at retten la til rette for at man fikk lese opp et minneord og vise et bilde av hvert av ofrene.

– Det var en flott gest fra rettens side. Selv om det var steintøft for de pårørende, så var det viktig å vise dette, for å få fram hvilke grusomheter som har skjedd, sier Blattmann. (©NTB)