– Må forberede oss på at Breivik kan komme ut en dag

Forsvarer Geir Lippestad mener nordmenn må forberede seg på at Anders Behring Breivik en gang kan slippe ut i samfunnet igjen.

Lippestad minner nordmenn om at vi ikke har dødsstraff i Norge. (Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2)
Lippestad minner nordmenn om at vi ikke har dødsstraff i Norge. (Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2)

– Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge. Nå kommer det an på om han blir dømt til fengselsstraff eller overført psykisk helsevern, men for begge tilfeller er jo tanken at han skal tilbake til samfunnet på et eller annet tidspunkt, men da sannsynligvis som en godt voksen om ikke gammel mann, sier Lippestad i et intervju med NRK.

Skriver brev

Denne uka har debatten gått om Breivik bør få lov til å skrive og ta imot brev mens han sitter i fengsel. Fra fengselet vil han fortsette sin kamp mot de demokratiske verdiene dagens norske samfunn er tuftet på. Dette vil han gjøre gjennom brevkorrespondanse med støttespillere, og han bruker opp mot ti timer daglig på å skrive brev.

Lippestad stiller spørsmål om hvor humant det er å eventuelt ta fra Breivik retten til å skrive fra cella si.

Strafferettspleie

– Dette berører et sentralt tema i hele vår strafferettspleie. Altså hvis en person sier det er ulevelig for meg hvis jeg ikke får skrive, skal vi ta fra han den muligheten bare fordi det blir ulevelig? Er det en human strafferettspleie?

Lippestad har det siste året brukt tid på å prøve å forstå hvorfor Anders Behring Breivik ikke er i stand til å se enkeltmennesker og deres skjebner.

Les også: Sommertid med familien Lippestad

(©NTB)