– Kirkemedlemmer bør betale selv

Tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av medlemmene selv, mener et mindretall i Tros- og livssynsutvalget.

kirke kirkegjengere (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)
kirke kirkegjengere (Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox)

Andreas Hompland og Tove Strand, som tilhører utvalgets mindretall, går i en kronikk i flere aviser mandag ut mot at staten skal betale for religiøse menigheter og livssynssamfunn.

– Vårt langsiktige mål må være å avvikle statens økonomiske støtte til Den norske kirke, mener de.

– Finansieres av medlemmene

Dagens norske samfunn er kulturelt mangfoldig og har en sekulær karakter.

Da kan det ikke være en statlig oppgave å sette religiøse menigheter og livssynssamfunn i en særstilling i forhold til andre frivillige sammenslutninger, mener mindretallet i utvalget.

– Ut fra prinsippet om en nøytral, beskyttende politikk tilrår vi at den særlige ordningen med økonomisk støtte fra stat og kommune til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn som sådanne, avvikles. Vi mener at tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av tilsluttede medlemmer på linje med andre frivillige organisasjoner i det sivile samfunnet, skriver Hompland og Stand.

Egen avgift

Et alternativ som har vært drøftet i utvalget er at det kan innkreves en egen livssynsavgift fra alle skattytere sammen med skatt og trygdeavgift, slik ordningen er i Sverige.

Skattytere som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn, kan få velge at det overføres et tilsvarende beløp til forskning eller godkjente humanitære formål. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2