Minst 235 drept og 125 såret i angrep mot moské i Egypt

Minst 235 personer er drept i et angrep mot en moské på Sinai-halvøya i Egypt, melder egyptiske medier.

Døde mennesker samles i moskéen etter angrepet. Foto: EPA/Stringer
Døde mennesker samles i moskéen etter angrepet. Foto: EPA/Stringer

Midt under fredagsbønnen ble Egypt rammet av det blodigste terrorangrepet i landets historie. Denne gangen var det ikke rettet mot kristne, men mot muslimer.

Statlig TV meldte først at 54 personer var drept, men noen timer senere var tallet oppjustert til 235. Minst 125 personer er såret.

Angrepet fant sted under fredagsbønnen i en moské i al-Rawda om lag 40 kilometer fra provinshovedstaden El-Arish.

Væpnede menn i fire terrengkjøretøyer åpnet ild mot menneskene inne i moskeen. I tillegg ble det utløst en eller flere bomber i og utenfor bygningen. Skrekkslagne mennesker som forsøkte å flykte, ble meid ned av angriperne, som deretter forsvant fra stedet. Ifølge egyptiske medier ble angrepet gjennomført av fem personer.

Øyenvitner forteller at angriperne hadde blokkert veiene bort fra moskeen ved å sprenge biler som ble stående i brann. Dermed greide ikke folk å komme seg unna.

Moskeen er mye brukt av tilhengere av den islamske retningen sufisme, ifølge en lokal stammeleder. Sufiene blir ofte anklaget for kjetteri av ytterliggående islamister.

Mange av deltakerne på fredagsbønnen var arbeidere fra en saltfabrikk like i nærheten. Blant ofrene skal det også ha vært flere vernepliktige soldater.

Ukjente angripere

Foreløpig er det ukjent hvem som sto bak angrepet, men opprørere som sverger troskap til IS har tidligere stått bak en rekke angrep med til sammen flere hundre drepte politifolk og soldater etter militærkuppet i 2013.

Den internasjonale flyplassen i Kairo utvidet sikkerhetskontrollen etter angrepet, og soldater patruljerte i gangene og sjekket passasjerer.

Egyptiske opprørere har den siste tiden først og fremst angrepet politiet og militæret. Fredagens angrep er det som har krevd flest sivile dødsofre siden kuppet i 2013.

Det er første gang det skjer et større terrorangrep mot en moské i Egypt. Tidligere har slike angrep vært rettet mot koptiske kirker både i Kairo og andre byer.

I mai ble to busser med kristne angrepet i Minya-provinsen i Egypt. 28 personer ble drept, flest av dem barn. IS tok senere skylden for angrepet, ifølge overvåkingsorganet SITE Intel Group.

Tidligere i november ble åtte sivile og to soldater drept da opprørere med bånd til IS angrep en kolonne med sementlastebiler på Sinai-halvøya i Egypt.

Disse angriperne skal ha tilhørt opprørsgruppen som tidligere het Ansar Beit al-Maqdis, men som nå kaller seg Sinaiprovinsen og har sverget troskap til IS.

– Resultat av inkompetent styre

PRIO-forsker Jacob Høigilt mener det etter alt å dømme er lokale jihadister som står bak, inspirert av grupper som al-Qaida og IS. Men ifølge forskeren gir det lite mening å snakke om IS i denne sammenhengen, den blodige utviklingen på Sinai-halvøya må først og fremst forklares ut fra lokale forhold, mener han.

– Samtidig som jihadister er aktive, er det sterk misnøye i lokalbefolkningen med sentrale myndigheter, og dette er en eksplosiv blanding, sier Høigilt til NTB.

Han er også sterkt kritisk til hvordan Egypts president Abdel Fatah al-Sisi har håndtert situasjonen.

– Sisi og regimet har hatt stø kurs mot stadig dårligere tilstander. Det er et inkompetent og fryktelig undertrykkende regime. Det høster som det har sådd, sier Høigilt, som er forsker ved Insitutt for fredsforskning PRIO.

Helt siden militæret i Egypt tok makten i et kupp i 2013, har det vært borgerkrigslignende tilstander i det aktuelle området. Sisi har iverksatt en storstilt militæroperasjon i et forsøk på å slå ned opprøret, men det har foreløpig gitt få resultater. Den siste tiden er flere titall soldater drept i bakholdsangrep.

– Militæroperasjonen har nå pågått i fire år, og de har ikke kommet noen vei. Det skyldes at de ikke har tatt fatt på utenforskapet som lokalbefolkningen opplever, og som utnyttes av jihadistene, mener Høigilt.

Tre dagers landesorg

Egypts president Abdel Fattah al Sisi innkalte fredag til et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg. Presidentens kontor har også kunngjort en tre dager nasjonal sørgeperiode.

Abdel Fattah al-Sisi varsler at han vil reagere med «brutal makt» etter det svært blodige angrepet mot en moské på Sinai-halvøya.

– Hæren og politiet vil hevne våre martyrer og med makt gjeninnføre sikkerhet og stabilitet i løpet av kort tid, sa Sisi i en TV-tale fredag kveld.

MØTE: Egypts president Abdel-Fattah El-Sissi i et møte etter angrepet fredag. Foto: Egyptian Presidency/AP)
MØTE: Egypts president Abdel-Fattah El-Sissi i et møte etter angrepet fredag. Foto: Egyptian Presidency/AP)

Stoltenberg fordømmer angrepet i Egypt

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet på moskéen i Egypt og kaller det barbarisk.

– Jeg fordømmer det barbariske angrepet på en moské i Nord-Sinai. Tankene mine går til alle som er berørt og befolkningen i vårt partnerland Egypt, skriver Stoltenberg på Twitter fredag ettermiddag.

Også statsminister Erna Solberg kommenterer angrepet på Twitter.

– Det er vondt og trist å se nye terrorangrep. Tenker på ofrene og deres familier, skriver Solberg.

USAs president Donald Trump beskriver terrorangrepet som forferdelig og feigt.

– Verden kan ikke tolerere terrorisme. Vi må bekjempe dem militært og diskreditere den ekstremistiske ideologien som danner grunnlag for deres eksistens, skriver Trump på Twitter.

(NTB/TV 2)