Robert Mugabe har gått av

Zimbabwes president har gitt etter for presset og gått av.

GIR SEG: 93 år gamle Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden 1980. REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo
GIR SEG: 93 år gamle Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden 1980. REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo

Mugabe har gitt beskjed i et brev til Zimbabwes parlament at han har trukket seg, melder en rekke medier tirsdag ettermiddag.

«Jeg, Robert Gabriel Mugabe, tilbyr meg herved å gå av i tråd med grunnlovens paragraf 96 med umiddelbar effekt», heter det i brevet som nasjonalforsamlingens president Jacob Mudenda leste opp.

37 år ved makten

Dermed er Mugabes tid som president over etter at han i 37 år har styrt Zimbabwe med hard hånd. 93-åringen har den siste uken nærmest klamret seg til makten mens både militære ledere, regjeringspartiet ZANU-PF og politikere som har vært Mugabes støttespillere i en årrekke, har bedt ham om å gå av.

Det brøt ut jubel blant representantene da nyheten ble kjent, melder Reuters.

Satt i husarrest

Zimbabwe har vært i en politisk krise siden Mugabe ble satt i husarrest av soldater i forrige uke. De militære forlangte Mugabes avgang, men 93-åringen ga seg ikke uten sverdslag.

Tidlig på søndag ble Mugabe sparket som leder for Zimbabwes ledende parti ZANU-PF, uten at det betydde at han var ferdig som president. Også Mugabes kone, Grace, ble kastet ut av partiet.

Sentrale personer i ZANU-PF møttes søndag for å diskutere Mugabes skjebne. Etter hvert ble det klart at alle de ti provins-lagene i ZANU-PF stilte seg bak kravet om 93-åringens avgang.

«Krokodillen» tar over

Emmerson Mnangagwa vil innen 48 timer overta som Zimbabwes president etter at Robert Mugabe gikk av, opplyser en kilde i landets regjeringsparti ZANU-PF.

TAR TROLIG OVER MAKTA: Emmerson Mnangagwa er ventet å bli Zimbabwes nye president. Foto: Jekesai Njikizana
TAR TROLIG OVER MAKTA: Emmerson Mnangagwa er ventet å bli Zimbabwes nye president. Foto: Jekesai Njikizana

Mnangagwa flyktet nylig fra landet etter å ha fått sparken som visepresident. Årsaken var etter alt å dømme Mugabes ønske om å sikre at konen Grace ble hans arvtaker.

Men avsettelsen provoserte militæret, som få dager senere tok kontroll i hovedstaden Harare og satte Mugabe i husarrest.

Mnangagwa regnes som en av Zimbabwes rikeste menn og han står på god fot med landets militære ledere. Han har også vært landets sikkerhetsminister, og blir populært kalt «krokodillen».

(NTB/TV 2)