Over 400 døde etter jordskjelv i Iran og Irak

Flere hndre personer har mistet livet og tusenvis er skadet, i skjelvet som kunne merkes i store deler av Midtøsten.

PÅ SYKEHUS: Over 300 personer har mistet livet og over 2500 er skadd etter jordskjelvet på grensen mellom Irak og Iran. Foto: Shwan Mohammed
PÅ SYKEHUS: Over 300 personer har mistet livet og over 2500 er skadd etter jordskjelvet på grensen mellom Irak og Iran. Foto: Shwan Mohammed

Minst 407 personer er så langt bekreftet døde etter jordskjelvet i Irak og Iran søndag, opplyser lokale myndigheter.

Det melder nyhetsbyrået AP mandag ettermiddag..

Over 6000 mennesker skal være skadd. Ifølge Irans innenriksminister, Abdolreza Rahmani Fazli, er det ventet at dødstallet vil fortsette å stige.

Jordskjelvet rammet det fjellrike grenseområdet mellom Irak og Iran klokken 21.18 søndag kveld, og det meldes om skader og strømbrudd flere steder.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,2.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken i nærheten av byen Halabja i provinsen med samme navn, tett opp mot grensen til Iran.

Over 100 etterskjelv har rammet områdene siden det første kraftige skjelvet søndag kveld. Mange av innbyggerne har derfor tilbrakt natten utendørs i frykt for at flere bygninger skal rase sammen.

Fanget i ruinene

Mange av de omkomne er fra Kermanshah-provinsen i Iran, opplyser lokale myndigheter. Over 60 av dem i byen Sarpol-e Zahab.

– Det er fortsatt mennesker begravet i ruinene. Vi håper dødstallet og antall skadde ikke vil stige altfor mye, men det vil stige, sier viseguvernør Mojtaba Nikkerdar i Kermanshah.

Han opplyser om at det jobbes med å sette opp nødhjelpsleire i området. Det er byene Qasr-e Shirin og Azgaleh som skal være hardest rammet, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Redningsarbeid Irakisk TV melder at det er skader i åtte byer, og det er byen Darbandikhan som skal være hardest rammet. Det er så langt meldt om seks døde på den irakiske siden av grensen. I begge landene har redningsmannskaper rykket ut.

– Det er vanskelig for redningsmannskapene å ta seg fram til landsbyene ettersom flere av veiene er sperret som følge av skred, opplyser Irans nødhjelpssjef Pir Hossein Koolivand.

Ifølge den iranske innenriksministeren vil redningsarbeidet begynne for fullt når det blir lyst mandag morgen.

– Nattemørket gjør det vanskelig for helikoptrene å fly til de rammede områdene, sier innenriksministeren.

Han bekrefter at flere veier er sperret og understreker at de er bekymret for de avsidesliggende landsbyene.

Rømte fra alt de eide

Skjelvet kunne kjennes over store deler av Midtøsten, men det var først og fremst i den avsidesliggende fjellregionen Kermanshah og byen Sarpol-e-Zahab vest i Iran, at innbyggere måtte flykte ut på gaten for å redde livet.

– Rett etter at jeg greide å komme meg ut, raste bygningen sammen, sier Kokab Fard (49), som ikke rakk å ta med seg noe da hun løp ut for å unngå å havne under boligblokken.

Mandag hadde hun ingen tilgang til eiendelene sine.

Reza Mohammadi (51) sier at han og familien kom seg ut etter det første skjelvet.

– Jeg forsøkte å gå tilbake for å ta med noen ting, men den raste helt sammen da det kom en ny bølge med skjelv, sier han.Sarpol-e-Zahab ligger i Zargos-fjellene på grensen mellom Iran og Irak, i et område der mange av innbyggerne lever av jordbruk.

Mandag hadde de verken strøm eller vann, og telefonene virket bare av og til. Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, ba mandag redningsarbeidere og myndigheter gjøre alt de kunne for å hjelpe ofrene.

NTB/TV 2