Bowe Bergdahl slipper fengsel

Den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl, som har tilstått at han deserterte før han ble tatt til fange av Taliban i Afghanistan, slipper fengselsstraff.

Bowe Bergdahl forlater Fort Bragg hvor høringen er holdt. (AP Photo/Gerry Broome) Foto: Gerry Broome
Bowe Bergdahl forlater Fort Bragg hvor høringen er holdt. (AP Photo/Gerry Broome) Foto: Gerry Broome

Det ble klart da dommeren i en krigsrett ved Fort Bragg i North Carolina avsa straffeutmåling i saken fredag.

Bergdahl får avskjed i unåde fra det amerikanske forsvaret og mister sin grad og all rett til lønn, men slipper å sone i fengsel.

Forlot sin post

Bergdahl hadde bare vært i Afghanistan i to måneder da han forlot sin post i Paktika-provinsen i juni 2009. De ble satt i gang en stor og farlig leteaksjon etter den amerikanske soldaten, men han ble ikke funnet.

Mange av Bergdahls medsoldater mener han satt dem i livsfare ved å forlate leiren. Minst seks amerikanske soldater ble drept mens de lette etter ham.

Omstendighetene rundt hans forsvinning er aldri bekreftet. I USA har meningene om Bergdahl vært delte: mens enkelte har hyllet ham som en helt, har andre beskyldt soldaten for å være en forræder og en desertør.

Donald Trump raser mot krigsrettens beslunting.

– Beslutningen er en komplett skam for landet, og forsvaret vårt, skriver han på Twitter.

Fem år som fange hos Taliban

18 dager senere offentliggjorde Taliban den første videoen av ham, men det skulle gå hele fem år før han til slutt ble frigitt.

Det skjedde etter at det var inngått en avtale om fangeutveksling med USA. I ettertid har USAs president Barack Obama måttet tåle mye kritikk for at han løslot fem Taliban-fanger i bytte mot Bergdahl.

Bergdahl, som har norskættet far og svenskættet mor, ble kort tid etter løslatelsen stilt for krigsrett, tiltalt for å ha desertert og for å ha satt medsoldaters liv i fare.

31 år gamle Bergdahl sa seg skyldig etter begge de to tiltalepunktene da han møtte i retten i oktober.

(©NTB/TV 2)