Forskning:

Blodfortynnende medisin halverer risikoen for demens

Pasienter som tar blodfortynnende legemidler mot hjerteflimmer reduserer risikoen for å demens kraftig, viser stor svensk studie.

Demens er en sykdom i hjernen, og har ikke noe med normal aldring å gjøre, selv det sykdommen rammer flest eldre. . Foto: Sebastien Bozon
Demens er en sykdom i hjernen, og har ikke noe med normal aldring å gjøre, selv det sykdommen rammer flest eldre. . Foto: Sebastien Bozon

– Blodfortynnende legemiddel reduserer ikke bare risikoen for slag hos pasienter med hjerteflimmer. Vi kan også se en betydelig reduksjon av risikoen for demens, sier professor Mårten Rosenqvist i en pressemelding.

Studien fra Danderyds sjukhus omfatter drøyt 440.000 personer i pasientregisteret i perioden mellom 2006 og 2014.

Resultatene viser at pasienter som tok blodfortynnende legemidler ved studiens start hadde 29 prosent lavere risiko for å utvikle demens. Hos pasienter som fortsatte å bruke legemidler, ble risikoen redusert med 48 prosent.

Jo tidligere pasientene startet behandlingen etter å ha fått diagnosen, desto større ble beskyttelseseffekten mot demens, heter det i studien. Det er også svært viktig at mennesker med hjerteflimmer ikke slutter på blodfortynnende for tidlig.

Studien ble publisert i European Heart Journal onsdag og har allerede skapt oppmerksomhet internasjonalt, melder TT.

Over 77.000 mennesker i Norge har demens, og trolig vil antallet fordobles fram mot 2040, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Det er flere ulike sykdommer og skader i hjernen som kan føre til demens. Alzheimers sykdom er den vanligste typen.

De vanligste symptomene på demens er at hukommelsen blir dårligere, problemer med språket, og vanskeligheter med daglige gjøremål. Noen opplever personlighetsforandringer.

(©NTB/TV 2)