Over 218 millioner samlet inn i årets TV-aksjon

Årets TV-aksjon samlet inn 218,5 millioner til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

TIL UTDANNING: TV-aksjonen 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TIL UTDANNING: TV-aksjonen 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

– Jeg er overveldet og rørt. Sammen skal vi sikre skolegang for mer enn 470.000 barn, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF, i en pressemelding søndag kveld.

– Det er vanskelig å sette ord på den enorme gleden og takknemligheten jeg føler nå. Tusen takk til alle som har bidratt. Hver eneste vaffel som er stekt, krone som er puttet på bøssa og hver eneste time som er lagt ned i den store dugnaden bidrar til å gi disse barna en bedre framtid, fortsetter Viken.

Skoler over hele landet har arrangert skoleløp, stekt vafler, bakt og solgt tegninger, og til sammen har de samlet inn 8,1 millioner kroner. P3-aksjonen sørget for ny rekord med hele 6,26 millioner.

– Jeg er så utrolig glad og rørt over å se hvordan hele landet mobiliserer hvert eneste år for å gjøre verden til et litt bedre sted – en aksjon av gangen. Hele Norge er med på dugnaden og gjør en livsviktig forskjell for barn rammet av krig og konflikt, sier TV-aksjonsleder Vibecke Østby.

Disse ga mest

Pengene strømmet inn søndag. Bidraget per innbygger ligger på 41,40 kroner. Møre og Romsdal er det fylket som har gitt mest per innbygger.

Myten om at sunnmøringer er gjerrige, får dermed seg en solid knekk.

Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde på NRKs direktesending like før klokka 23 søndag kveld at regjeringer gir 40 millioner.

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg i NRKs TV-studio under TV-aksjonen 2017. Foto: Audun Braastad
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg i NRKs TV-studio under TV-aksjonen 2017. Foto: Audun Braastad

I DNBs lokaler i Solheimsviken i Bergen var det hektisk søndag kveld. 40 bankansatte jobbet på spreng med å telle penger – og ved 22-tiden var det kommet opp i over 9 millioner kroner.

– Vi har hatt rundt 3.000 bøssebærere i Bergen i sving. Det har vært full dekning. Alt har gått smertefritt, sa en fornøyd fylkesaksjonsleder Marthe Jansen til Bergensavisen.

Klokka 16 startet rundt 100.000 frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Hos Norwegian var rundt 100 kabinansatte utstyrt med bøsser, i tillegg til noen frivillige som gjerne ville ta en flytur for UNICEF.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. TV-aksjonen har ett stort mål, og det er å nå ut til alle nordmenn med en bøsse, sa innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen, til NRK.

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEF, og pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Det største bidraget er det Statoil som står for, med 800.000 kroner.

I tillegg til de 40 millionene fra regjeringen donerte statsminister Erna Solberg (H) også en fotball hun fikk fredsprisvinneren Malala Yousafzai fra Pakistan til å signere da hun traff den pakistanske jenta i New York nylig. På fotballen er alle FNs bærekraftmål skrevet inn.

– Er det ett eksempel på krig og konflikt og en som har opplevd hvor vanskelig det er å få utdanning og hvordan man presses ut av utdanningssystemet hvis man er jente, så er det Malala, som tross alt ble forsøkt drept, sier Solberg.

Flommet over

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sier banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten, som anbefalte folk å gi på elektronisk vis.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp.

(©NTB)