Irans president mener Trumps uttalelser er fornærmelser og forvirret snakk

– Trump må lære seg litt historie og geografi for å forstå internasjonalt ansvar og global etikk, foreslår den iranske presidenten.

En hel verden er bekymret over Trumps utspill om Iran-avtalen. Irans president mener Trump viser dårlige kunnskaper om internasjonal politikk..
En hel verden er bekymret over Trumps utspill om Iran-avtalen. Irans president mener Trump viser dårlige kunnskaper om internasjonal politikk..

Fredag bekreftet USAs president Donald Trump at USA ikke trekker seg fra Iran-avtalen, men han ber om en grundig evaluering av avtalen og Irans atomplaner og mulige finansiering av terror, for å se om avtalen kan bestå.

Avtalen anses internasjonalt som svært viktig gjennombrudd for å hindre spredningen av atomprogram og fremme sikkerhet i verden.

– Lær deg litt historie

Irans president, Hassan Rouhani, reagerer med harme etter Trumps tale, og sier den var fyllt av fornærmelser og forvirret snakk.

– President Donald Trump bør lære seg litt historie og geografi for å bedre sin forståelse for internasjonalt ansvar, global etikk, etikette og samtaler, sier Rouhani.

Videre avviser han at avtalen skal evalueres.

– Trump forstår åpenbart ikke at dette ikke er et bilateralt dokument mellom Iran og USA som gjør at han kan gjøre som han vil. Iran vil bare respektere avtalen dersom det forsikres at den overholdes av alle parter, sier presidenten.

Trump : «Tidenes dårligste avtale»

Trump har tidligere truet med å trekke USA ut av avtalen, i tillegg til å kalle den en av de verste avtalene USA har inngått noensinne.

I talen kalte Trump Iran et diktatur og opplyste at USA innfører nye sanksjoner mot landets revolusjonsgarde – den mektige iranske elitestyrken som har sin egen hær, marine og flyvåpen.

I tillegg får Kongressen en viktig rolle. Den skal i løpet av 60 dager avgjøre om enda flere sanksjoner skal innføres.

Brende bekymret

Brende sier Norge har tillit til Atomenergibyrået (IAEA) som bekrefter at Iran opprettholder avtalen. IAEA hevder Iran har godtatt verdens strengeste atominspeksjoner.

– I likhet med mange land, som blant annet Frankrike, Tyskland og Storbritannia, er Norge bekymret over dette, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Brende påpeker viktigheten av at alle landene bak atomavtalen gjør det de kan for å opprettholde den.

– Vi oppfordrer alle avtalepartnere til å gjennomføre sine forpliktelser under avtalen, sier han.

Fremgang for global fred

FNs generalsekretær António Guterres sier han flere ganger har uttalt at atomavtalen har vært et veldig viktig gjennombrudd for å hindre spredningen av atomprogram, i tillegg til å være et symbol for fremgang i global fred og sikkerhet. Han sier han håper avtalen forblir intakt. Det samme gjør Brende.

– Norge, i likhet med EU, beklager dersom avtalen opphører. Avtalen er et avgjørende verktøy i å løse et alvorlig ikke-spredningsspørsmål.

– Samtidig deler vi bekymringen for Irans ballistiske missilprogram og andre aktiviteter som kan påvirke europeiske sikkerhetsinteresser, fortsetter statsråden.

Trump understreket fredag at han mener Iran opptrer i strid med avtalens intensjon.

Verden reagerer

De fleste verdenslederne, bortsett fra i Israel og Saudi-Arabia, reagerer negativt på Trumps nye utspill.

Regjeringene i Storbritannia, Tyskland og Frankrike lover å fortsatt overholde avtalen om Irans atomprogram, og oppfordrer Trump til å gjøre det samme.

Trump høster også kritikk fra Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som ble tildelt Nobels fredspris i forrige uke.

– President Trumps avvisning av atomavtalen er en oppfordring til spredning, gjør oppnåelsen av nye atomavtaler vanskeligere og øker den globale risikoen for bruk av atomvåpen, sier ICAN.

Hindrer utvikling av atomvåpen i Iran

Avtalen ble undertegnet av Iran, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i 2015. Iran godtok å legge begrensninger på sitt atomprogram mot at sanksjoner ble hevet.

Målet med avtalen er å unngå at Iran utvikler atomvåpen. Regjeringen i Iran insisterer på at de aldri har hatt slike planer, og at formålet med atomprogrammet er strømproduksjon og forskning.

(©NTB/TV 2)