Mange nordmenn er villige til å betale dyrt for ei flaske med helt vanlig drikkevann. Ifølge analysebyrået Nielsen har vi det siste året kjøpt vann uten kullsyre og smak for nesten 200 millioner kroner.

Matkontrollen har smakstestet åtte typer vann man kan kjøpe i butikken. Som en joker er også vanlig springvann fra Oslo sentrum med i testen.

Se Matkontrollen på TV 2 Sumo.

Joker: springvann fra Oslo sentrum. Foto: Matkontrollen.
Joker: springvann fra Oslo sentrum. Foto: Matkontrollen.

Matkontrollen samlet tre øl- og vinkjennere for å smake på vannet: restaurantsjef Aleksander Iversen fra Omakase By Alex Cabiao, Thomas Pedersen, hovmester Thomas Pedersen fra restauranten Le Benjamin og Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet. Panelet har høye forventninger til vannet de skal smake på.

– Vann skal være leskende, friskt, oppkvikkende og ikke ha noen bismak, sier Aleksander Iversen.

– Pri én må være at det er leskende og godt å drikke, sier Thomas Pedersen.

Springvann: – Grønnaktig på smak

Testpanelet fikk blindsmake vannet. Ronja Velten gjennomskuet springvannet lett da hun smakte på det.

Ronja Velten fra Ølakademiet gjenkjente springvannet i blindtesten av flaskevann. Foto: Matkontrollen.
Ronja Velten fra Ølakademiet gjenkjente springvannet i blindtesten av flaskevann. Foto: Matkontrollen.

– Jeg skrev springvann og spørsmålstegn i notatene mine. Det hadde litt mer smak, men ikke noen usmaker, sier hun.

Det er resten av testpanelet uenig i.

– Det er urent på duft, nesten litt grønnaktig på smak. Finishen er tørraktig, sier Aleksander Iversen.

– Jeg har skrevet «grusomt». Det smakte klor, og det var lite delikat på det aromatiske, sier Thomas Pedersen.

Alle tre er skuffa over at springvannet gjorde det så dårlig i testen.

Utvalget: Disse typene flaskevann ble smakstestet. Springvann helt til venstre. Foto: Matkontrollen.
Utvalget: Disse typene flaskevann ble smakstestet. Springvann helt til venstre. Foto: Matkontrollen.

– Det var veldig leit. Jeg har troa på norsk springvann selv om jeg gav dette en dårlig karakter, sier Thomas Pedersen til Matkontrollen.

Rådyrt vann fra Svalbard

I tillegg til springvannet er en annen joker med i testen: vannet «Svalbardi» fra Svalbard, som koster 400 kroner flaska. Dette er vann som markedsføres som «the taste of snow in air».

Aleksander Iversen synes 400 kroner for ei flaske vann er tullete. Foto: Matkontrollen.
Aleksander Iversen synes 400 kroner for ei flaske vann er tullete. Foto: Matkontrollen.

– Denne hadde litt ettersmak i forhold til de andre vannene vi har smakt på, i form av nesten litt urtepreg. Denne var det litt bitterhet av einer i, sier Ronja Velten.

– Her er det litt kalkaktig finish, sier Aleksander Iversen. Han reagerer kraftig når han får høre prisen på vannet.

– Det er flott design på flaska, men hallo. Det er stillevann på flaske, sier Iversen til Matkontrollen.

Fancy greier: Svalbardi markedsfører vannet som «the taste of snow in air». Foto: Matkontrollen.
Fancy greier: Svalbardi markedsfører vannet som «the taste of snow in air». Foto: Matkontrollen.

Isklar og Bonaqua smaker best

To typer flaskevann skiller seg ut i vår test. Det er Isklar og Bonaqua.

– Isklar var en av de virkelig gode i testen. Den hadde et friskt anslag, et friskt og kjølig midtparti og avslutter veldig friskt og elegant. Dette vannet var virkelig godt, sier Aleksander Iversen.

Isklar var også Ronja Veltens favoritt.

Testvinnere: Isklar og Bonaqua. Foto: Matkontrollen.
Testvinnere: Isklar og Bonaqua. Foto: Matkontrollen.

– Det var veldig friskt og lett å drikke, sier Velten til Matkontrollen.

– Perfekt balansert: Bonaqua var Thomas Pedersens testfavoritt. Foto: Matkontrollen.
– Perfekt balansert: Bonaqua var Thomas Pedersens testfavoritt. Foto: Matkontrollen.

Thomas Pedersen holder en ekstra knapp på Bonaqua.

– Den hadde veldig frisk duft, og var perfekt balansert mellom fylde og ettersmak. Et veldig leskende og godt vann, sier Pedersen til Matkontrollen.