Tre av Bergens beste kokker har smakstestet fiskegratenger for Matkontrollen: Christer Økland, Gard Haugland og Ingvild S. Bøge.

Christer Økland, kjøkkensjef og medeier ved restauranten «1877» i Bergen sier at fisk er nøkkelordet i fiskegratengen.

– Det skal være godt med fisk i. Jeg synes også det er digg hvis den er litt kremet og hvis det er grønnsaker i, sier Økland, som har vokst opp med både butikk- og hjemmelaget fiskegrateng.

Ingvild S. Bøge er kjøkkensjef og eier av restauranten «Spisekroken» i Bergen. Hun liker best å lage fiskegratengen selv, men er spent på butikkgratengene.

– Det er noe folk spiser hver eneste dag. Jeg håper gratengene har fiskebiter i og at de er saftige. Jeg er spent på om jeg får noen gode fiskegratenger, for jeg har kanskje ikke de store forhåpningene, sier hun til Matkontrollen.

Sammen med Gard Haugland, som er kokk og restauranteier i «Bien Bar», har panelet smakt seg gjennom 11 forskjellige fiskegratenger. Alle produkter ble tilberedt etter anvisning på pakken.

Christer Økland, kjøkkensjef og medeier i 1877, Gard Haugland, kokk og restauranteier, Bien Bar og Ingvild S. Bøge, kjøkkensjef og eier av Spisekroken er alle glad i fiskegrateng. De vurderer smaken på 11 ulike fiskegratenger. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen
Christer Økland, kjøkkensjef og medeier i 1877, Gard Haugland, kokk og restauranteier, Bien Bar og Ingvild S. Bøge, kjøkkensjef og eier av Spisekroken er alle glad i fiskegrateng. De vurderer smaken på 11 ulike fiskegratenger. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen

Mest fisk betyr ikke nødvendigvis god smak

Det er et stort spenn i mengden fisk blant produktene i testen. Alle i testpanelet er enige om at det må være rikelig med fisk i fiskegratengen.

– Det må hvert fall være en god andel fisk oppi. 45- 50 prosent er håpet mitt, sier Bøge.

Kystens fiskegrateng produsert av Findus har minst fisk. Den inneholder bare 19 prosent fisk, mens Findus franske fiskegrateng har hele 75 prosent fisk. Mye fisk betyr ikke nødvendigvis toppscore.

– Ikke en grateng: testpanelet synes ikke denne kan kalles en fiskegrateng. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen
– Ikke en grateng: testpanelet synes ikke denne kan kalles en fiskegrateng. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen

– Det er bare fisk, utbryter Økland når han får servert den franske fiskegratengen.

– Det var synd at når det først var så mye fisk i dette så var det utrolig smakløst. Den var trist rett og slett, sier Haugland.

Alle er enige om at Findus franske fiskegrateng ikke kan kalles en fiskegrateng.

– Dette er et fiskestykke som har topping på seg. Det er ingen saus, ingen smak, sier Bøge.

Fransk fiskegrateng får terningkast to, sammen med X-tra, First Price og Kystens.

Gammelt brød og piffi-krydder

Aller dårligst liker testpanelet Fersk fiskegrateng fra Lerøy og triller terningkast 1.

– Den blir testens taper fordi den var kjedelig. Det at den smaker gammelt brød på toppen gjør at jeg ikke får lyst til å ta en skje til, sier Økland.

SE HELE RESULTATET LENGER NEDE I TEKSTEN.

Toro sin fiskegrateng er den som tar kortest tid å tilberede, fordi den varmes opp i mikroovnen.

– Hvis vi som kokker legger bort fordommene vi har mot mikromat, så synes jeg at dette var en av dem som smakte bedre, sier Haugland.

Bøge bemerker at Toro sin fiskegrateng lukter piffi-krydder, noe hennes barn ikke får lov til å bruke.

– Denne ligner mer på en fiskegryte, sier hun.

Selv om panelet ikke synes den ser god ut, får Toro sin fiskegrateng terningkast tre. Det gjør også fiskegratengene Findus fiskegrateng med bacon, Lofoten hjemmelaget fiskegrateng, Torskegrateng og familiens fiskegrateng fra Findus.

Den testpanelet likte aller best er Findus God gammeldags originale fiskegrateng. Den får terningkast fire.

God gammeldags originale fiskegrateng får terningkast fire og vinner smakstesten. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen
God gammeldags originale fiskegrateng får terningkast fire og vinner smakstesten. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen

– Jeg tenker at det er fordi at den er nærmest det vi hadde forventet oss på forhånd av en fiskegrateng. Den hadde makaroni med litt konsistens, den hadde biter av fisk og den var litt saftig, sier Haugland til Matkontrollen.

MENGDE FISK:

Produkt Fiskeandel i %
Fiskegrateng kystens 390 g, Findus 19
X-tra fiskegrateng 25
Fiskegrateng m/poteter 400 g, Toro 33
Fiskegrateng bacon 530 g, Findus 30
Norway Seafood fiskegrateng med 50 % torsk, Lerøy 50
Fiskegrateng fransk, Findus 75
Fiskegrateng hjemmelaget 400 g, Lofoten 50
Fiskegrateng god gammeldags 540 g, Findus 30
Torskegrateng 500 g, Findus 50
Fiskegrateng m/makaroni 450 g, First Price 30
Fiskegrateng fersk 450 g, Lerøy 46,4
Fiskegrateng familiens 1 kg, Findus 24

 

RESULTATER  
Produkt Terningkast
Fiskegrateng god gammeldags 540 g, Findus 4
Fiskegrateng m/poteter 400 g, Toro 3
Fiskegrateng bacon 530 g, Findus 3
Fiskegrateng hjemmelaget 400 g, Lofoten 3
Torskegrateng 500 g, Findus 3
Fiskegrateng familiens 1 kg, Findus 3
Fiskegrateng kystens 390 g, Findus 2
X-tra fiskegrateng 2
Fiskegrateng fransk 400 g, Findus 2
Fiskegrateng m/makaroni 450 g, First Price 2
Fiskegrateng fersk 450 g, Lerøy 1