holdt Pressekonferanse klokken 10.50

Trekker seg ikke, men bytter ut statsråder

Skjebnedag for Stefan Löfvens regjering.

Hele Sverige har ventet på hvordan statsminister Stefan Löfven vil reagere på mistillitsforslaget mot tre av hans ministre.

Det blir ommøbleringer i regjeringen, kunngjorde Sveriges statsminister.

– Jeg velger det som er best for landet, sa Löfven under en pressekonferanse torsdag formiddag.

Tre statsråder forlater regjeringen: Infrastrukturminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman på grunn av mistillitsforslaget, og Gabriel Wikström på grunn av helsemessige årsaker. Han har vært sykmeldt siden mai.

– Jeg tar ansvar for landet. I en sikkerhetspolitisk usikker verden ville det ikke være bra å kaste Sverige ut i en politisk krise, sa Löfven før han kunngjorde at Johansson og Ygeman går av.

Löfven varslet pressekonferansen et døgn etter at det ble klart av de fire opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen ville reise mistillitsforslag mot Johansson, Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Thomas Eneroth blir ny infrastrukturminister, mens Heléne Fritzon blir migrasjonsminister. Hun overtar dermed ett av de viktigste arbeidsområdene til den avtroppende innenriksministeren.

Trekker ikke mistillitsforslag

Sveriges borgerlige opposisjon vil ikke trekke mistillitsforslaget mot forsvarsminister Peter Hultqvist. Heller ikke Sverigedemokraterna er fornøyd.

Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, varslet torsdag at mistillitsforslaget mot Hultqvist står fast, selv om to andre ministre går av som følge av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

– Beskjeden vår står fast. Tilliten til forsvarsministeren er oppbrukt. Statsministeren tar ikke ansvar – da krever vi ansvar i Riksdagen, skriver partilederen i en Twitter-melding.

Også Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson opplyser at partiet opprettholder kravet om at Hultqvist må gå av som følge av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Löfven leder en mindretallsregjering med svakt parlamentarisk grunnlag. De fire borgerlige partiene i Alliansen trenger støtte fra Åkessons parti for å få flertall for et mistillitsforslag i Riksdagen.

Under hardt press

Den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen er under hardt press som følge av IT-skandalen.

Opposisjonen anklaget regjeringen for ikke å ha tatt saken på alvor og for å ha vanskjøttet sine oppgaver slik at store mengder sensitiv informasjon kan ha kommet på fremmede hender.

Torsdag var det uklart om hvorvidt Vänsterpartiet, søsterpartiet til norske SV, ville støtte mistillitsforslaget, noe som trengs for at forslaget skal få flertall i Riksdagen. Sverigedemokraterna hadde lovet sin støtte.

Mistillitsforslaget midt i sommerferien kom overraskende på regjeringen. Ifølge en ikke navngitt regjeringskilde er reaksjonen spesielt sterkt på at mistilliten også gjelder forsvarsministeren.

Statsminister Stefan Löfven hadde fire alternativ:

  • Han kunne gå av.
  • Utlyse nyvalg.
  • Sparke en eller flere av ministrene som det er varslet mistillit mot.
  • Han kunne også velge å beholde ministrene og satse på at forslaget blir nedstemt når det blir behandlet i Riksdagen.

Regjeringen har sittet siden 2014 og det skal etter ordinær plan holdes riksdagsvalg høsten 2018.

Saken har sitt opphav i at Transportstyrelsen outsourcet driften av sine IT-servere våren 2015 til IBM.

For at overgangen skulle skje så raskt som mulig, besluttet etatens daværende sjef, Maria Ågren, å fravike datasikkerhetsregler.

Det førte til at ikke sikkerhetsklarerte IT-driftere i Serbia, Tsjekkia og Irland fikk tilgang til store mengder sensitiv informasjon som finnes i etatens registre, samt store mengder informasjon om viktig svensk infrastruktur.

Godtok bot

I juli i år godtok Transportstyrelsens tidligere generaldirektør, Maria Ågren, en bot på 70.000 kroner for brudd på datalovgivningen, et halvt år etter at hun ble tvunget til å gå av uten at regjeringen opplyste hvorfor.

Regjeringens håndtering ble klaget inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Riksdagen av Kristdemokraterna.

Både Forsvarets radioanstalt (FEA), Säpo og det svenske forsvaret mente at myndighetenes data burde ligget på statlige servere i statlige datarom. Flere offentlige myndigheter skal likevel ha outsourcet driften av sine IT-tjenester.

I januar leverte Statens servicesenter en rapport til regjeringen der det ble advart mot sikkerhetsrisikoen ved outsourcing av IT-drift.

(NTB/TV 2)