Donald Trump vil ikke ha transpersoner i forsvaret

President Trump vil ikke la transpersoner tjenestegjøre i USAs militære styrker.

TVITRET: Presidenten kunngjorde meldingen på sin Twitter-konto onsdag. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS
TVITRET: Presidenten kunngjorde meldingen på sin Twitter-konto onsdag. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Donald Trump kunngjorde i en Twitter-melding onsdag at transpersoner ikke kan tjenestegjøre i noen posisjoner i forsvaret.

Trump viser til at deres nærvær «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser», og skriver at beslutningen er tatt i samråd med ikke-navngitte militæreksperter og generaler.

Trump la til at USAs militære styrker må konsentrere seg om besluttsomme og overveldende seire og kan ikke bli pålagt de enorme medisinske kostnadene og forstyrrelsen som han mener transpersoner vil medføre.

Avskaffet forbud i fjor

Transpersoner har fått lov til å tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret siden i fjor, da tidligere forsvarsminister Ashton Carter fjernet forbudet under Obamas presidentskap. Denne beslutningen ble tatt etter at aktivister i lang tid hadde protestert mot forbudet, ifølge The Guardian.

Per i dag har forsvaret registrert rundt 250 personer som er i ferd med å gjennomføre prosessen til sitt nye kjønn, eller som er blitt godkjent for kjønnsskifte, opplyser militære tjenestemenn.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner forbudet rammer. Men en undersøkelser fra RAND viser at det er mellom 2.500 og 7.000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1.500 til 4.000 i reservestyrkene.

Ifølge Reuters vil forsvaret la transpersoner som allerede tjenestegjør få bli.

Medisinsk hjelp

Siden 1. oktober 2016 har militære transpersoner fått medisinsk hjelp til formelt å starte prosessen med skifte av kjønn.

Tidligere forsvarsminister Carter ga militære ledere frist fram til 1. juli i år med å utvikle regelverk for dem som allerede er erklærte transpersoner, og som vil gå inn i forsvaret, forutsatt at fysiske, medisinske og andre krav er innfridd.

Disse personene må også ha vært stabile i sitt nye kjønn i 18 måneder.

De militære sjefene sa nylig at de vil utsette fristen med å la transpersoner kunne verve seg. De vil se nærmere på hvordan transpersonene blir behandlet, om de blir diskriminert eller har problemer med den militære disiplinen.

Kritikk

Trumps beslutning får sterk kritikk av både Carter og av Demokratenes leder i Representantens hus, Nancy Pelosi.

– Å velge ut hvem som skal få tjenestegjøre med andre begrunnelser enn militære kvalifikasjoner hører ingensteds hjemme i vårt forsvar, sier Carter.

Nancy Pelosi kaller Trumps beslutning for «ondskapsfull og hatefull».

Trump har tidligere fått kritikk for sin beslutning om å nekte transkjønnede elever muligheten til selv å velge toalett og garderober på skolen.

(NTB/TV 2)