Store dopmarkeder stengt på «det mørke nettet»

Amerikanske myndigheter har sammen med internasjonale partnere i seks land, samt Europol, stengt nettstedet AlphaBay.

Myndighetene i USA har klart å stenge av flere nettverk innenfor såkalte mørkenettet. Foto: Robert Reinlund
Myndighetene i USA har klart å stenge av flere nettverk innenfor såkalte mørkenettet. Foto: Robert Reinlund

Europol og amerikansk politi sier de har stengt to enorme markedsplasser på det såkalte mørke nettet, der narkotika og våpen omsettes i stor skala.

– Leveringsevnen til narkotikasmuglere og andre alvorlig kriminelle rundt om i verden har blitt kraftig rammet i dag, sier Europols administrerende direktør Rob Wainwright i en pressemelding.

Amerikanske myndigheter har sammen med internasjonale partnere i seks land, samt Europol, stengt nettstedet AlphaBay. Det omtales som det største undergrunnsmarkedet for narkotiske stoffer, våpen og andre smuglervarer.

På verdensbasis har AlphaBay hatt over 200.000 kunder og 40.000 selgere, men nå er det slutt.

Hansa Market

I en parallell operasjon i Nederland ble en annen tilsvarende nettside, Hansa Market, stengt. Ifølge Europol var nettstedet verdens tredje største kriminelle markedsplass på det mørke nettet.

På disse nettstedene har titalls tusen selgere av det dødelige dopet fentanyl og andre ulovlige varer operert i nettets undergrunn, ifølge USAs justisminister Jeff Sessions.

– Denne saken, som er rullet opp av engasjerte politifolk og påtalemyndigheter, viser at du er ikke trygg, du kan ikke gjemme deg. Vi kommer til å finne deg, oppløse organisasjonen og nettverket ditt, og vi vil straffeforfølge deg, sier justisministeren.

350.000 annonser

Sessions omtaler operasjonen som et massivt tilbakeslag for internasjonal kriminalitet og sier det overgår stengingen av nettstedet Silk Road i 2013.

Da AlphaBay ble stengt, hadde nettstedet rundt 250.000 annonser for ulovlig narkotika og giftige kjemikalier, ifølge Europol. I tillegg var det rundt 100.000 annonser med stjålne ID-papirer, forfalskninger, hackerprogramvare, våpen og smuglervarer.

AlphaBays antatte administrator, en 26 år gammel canadisk statsborger, ble pågrepet i Thailand i begynnelsen av juli, skriver BBC. Han var anklaget for narkotikasmugling, hvitvasking og andre forbrytelser, men tok senere livet sitt mens han satt varetektsfengslet, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

(NTB)