Svensk al-Qaida-gissel frigitt i Mali

Det svenske gisselet Johan Gustafsson er frigitt i Mali, bekrefter Sveriges utenriksminister.

PÅ VEI HJEM: Johan Gustafsson (t.v.) er filmet på et hemmelig sted i Mali i 2012 sammen med Stephen Malcolm og Sjaak Rijke. Gustafsson er nå omsider på vei hjem til Sverige. AFP PHOTO / AL JAZEERA 
PÅ VEI HJEM: Johan Gustafsson (t.v.) er filmet på et hemmelig sted i Mali i 2012 sammen med Stephen Malcolm og Sjaak Rijke. Gustafsson er nå omsider på vei hjem til Sverige. AFP PHOTO / AL JAZEERA 

Gustafsson ble bortført av den ytterliggående islamistgruppa al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) i oktober 2011.

– Det er med enorm glede jeg kan meddele at han er sluppet fri og gjenforent med familien sin, sier utenriksminister Margot Wallström til Sveriges Radio.

Ifølge Expressen satt Gustafsson mandag alt på et fly til Sverige. Faren Göran Gustafsson ønsker ikke å kommentere opplysningene om at sønnen er frigitt.

Motorsykkel gjennom Afrika

Den svenske 42-åringen var på motorsykkeltur gjennom Afrika da han ble bortført nær Timbuktu i Mali. Da hadde han kjørt helt fra Sverige og var på vei til Sør-Afrika.

Gustafsson var sammen med nederlenderen Sjaak Rijke og sørafrikanske Stephen McGowan, som også ble bortført. En fjerde person, en tysk statsborger, ble skutt og drept under bortføringen.

Først to år senere kom det livstegn fra Gustafsson i form av en video sendt ut av al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Spesialstyrker

Rijke ble frigjort under en operasjon av franske spesialstyrker i april 2015, men Gustafssons og McGowans skjebne inntil nå har vært uviss.

Den sørafrikanske hjelpeorganisasjonen Gift of the Givers (GOTG) har forsøkt å forhandle fram en avtale om frigivelse, men uten hell.

Gisseltakerne skal ha krevd fangeutveksling, men det er uklart hvilke fanger de krevde løslatt og i hvilke land de sitter.

Omstendighetene rundt frigivelsen av Gustafsson er ikke kjent, og det er heller ikke kjent om McGowan er frigitt.

Brutale drap

Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) ble opprinnelig dannet i Algerie i 1998 som Salafistgruppen for forkynnelse og kamp (GSPC). Gruppen har sitt utspring i Den væpnede islamske gruppe (GIA), som sto bak titusener av brutale drap under den algeriske borgerkrigen fra 1992.

I september 2006 kunngjorde al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri at GSPC var blitt en del av al-Qaida. Få måneder senere endret gruppen navn til AQIM.

Blant GSPCs medlemmer var Mokhtar Belmokthar. Han brøt med AQIM i 2012 og dannet gruppen De som undertegner med blod. Denne sto bak angrepet mot Statoil-anlegget i In Amenas i Algerie i januar 2013.

(©NTB)