Bananer er en god kilde til en rekke næringsstoffer, og gir deg rask energi når du er på farta.

Mange unngår trådene på bananen – de småharde, lysegule og klebrige strimlene som ofte sitter bom fast på bananer som ikke er helt modne.

Jo modnere bananen er, jo lettere er det å få av trådene.

Visste du at trådene er såkalt silvev, og at de er svært viktige for bananen?

Ernæringsekspert og leder av Dole Nutrition Institute, Nicholas D. Gillitt sier til The Huffington Post, som kaller trådene «Leathery strings of death», at det ikke hadde vært for trådene, hadde det ikke vært noen banan heller.

BANANAS: Nicholas D. Gillitt slår et slag for banantråder. Foto: Dole
BANANAS: Nicholas D. Gillitt slår et slag for banantråder. Foto: Dole

Frakter næringsstoffer

Silvev kan minne litt om en navlestreng – de frakter nemlig vann og næringsstoffer rundt til hele frukten.

Silvev er er det ene av de to typer karvev som transporterer vann eller næringsstoffer rundt i karplanter.

Trådene henger godt fast til umodne bananer, da de er i full sving med å transportere næringstoffene rundt til frukten.

Når bananen er moden, slipper trådene litt fordi de har gjort jobben sin.

Sunnere enn banankjøttet

Gillitt sier at silvevet er like spiselig som resten av bananen – og at trådene trolig inneholder mer fiber enn resten av frukten.

Han forteller at han ikke har forsket nøyaktig på silvevet, men at han mener at det er svært sannsynlig at trådene inneholder flere og bedre næringsstoffer enn selve banankjøttet.

– De inneholder sannsynligvis flere og mer varierte typer fiber og strukturelle komponenter som kreves for funksjonen, sier han.

Skallet kan spises

Tidligere har lege og tidligere leder av britiske Food and Health Forum i Royal Society of Medicine, Marilyn Glenville fortalt BBC at bananskallet også er spiselig.

Hun oppfordret flere til å gjøre dette, da bananskall inneholder mye serotoin, som er et kjemikalie som er med på å balansere humøret ditt.