Macron pekte ut to russiske medier som Putins propagandamaskineri

Macron beskylder nyhetsformidlerne Russia Today og Sputnik for å være del av Putins propagandamaskineri.

President Vladimir Putin er på besøk hos den nyinnsatte franske presidenten Emmanuel Macron. T Foto: Geoffroy Van Der Hasselt
President Vladimir Putin er på besøk hos den nyinnsatte franske presidenten Emmanuel Macron. T Foto: Geoffroy Van Der Hasselt

Frankrike ønsker å styrke samarbeidet med Russland, sa president Emmanuel Macron da han mandag tok imot sin russiske motpart, Vladimir Putin.

– Fake news og propaganda

Allikevel gikk han til et uvanlig angrep på to russiske nyhetsformidlere: «Russia Today» og «Sputink», og kalte dem for propaganda-formidlere under Frankrikes valgkamp.

Macron anklaget de to nettstedene for å spre falske nyheter, mens han hadde den russiske presidenten ved sin side.

Han sa at det var grunnen til at reportere fra de to aktuelle mediene fikk ikke tilgang til den franske valgkampens hovedkvarter forut for valget 7. mai.

Putin, på sin side, benektet at Russland hadde gjort noe for å påvirke det franske presidentvalget.

Diskuterte Syria

De to presidentene møttes i det storslåtte Versailles-slottet utenfor Paris, der de diskuterte en rekke saker, blant dem krigen i Syria.

Frankrike kommer ikke til å akseptere bruk av kjemiske våpen i Syria, var Macrons budskap til Putin, som regnes som president Bashar al-Assads fremste allierte i krigen.

– Vi har trukket en klar grense: Bruk av kjemiske våpen, uansett av hvem, sa Macron, som lovet at bruk av slike våpen i Syria vil føre til «et umiddelbart svar» fra Frankrikes side.

Lesbiske og homofile

Den nyvalgte franske presidenten tok også opp menneskerettighetssituasjonen i Russland under samtalen med Putin og lovet å følge nøye med på utviklingen. Han trakk særlig fram situasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnede i Tsjetsjenia.

Myndighetene i den russiske republikken hevder at det ikke finnes homofile der, men ifølge russiske medier er flere hundre LHBT-personer pågrepet og torturert de siste månedene.

Samme dag som Putin besøker Paris, ble det kjent at Frankrike hadde tatt imot en homofil tsjetsjener som flyktning.

(©NTB/TV 2)