Du har sikkert lagt merke til det selv også. Bussen på vei til jobb i dag var bare halvfull. Køen du bruker å stampe i med bilen er borte. Du havner isteden i is-kø.

Inneklemte fridager der både skoler og barnehager er stengt gjør at det som er en helt vanlig arbeidsdag, blir ekstra fridag for folk flest.

Beregninger viser at omtrent halparten av alle yrkesaktive nordmenn har fri i dag. Av en arbeidsstokk på 2,6 millioner, betyr det altså at godt over en million nordmenn har fri i dag.

Det bekrefter Statens vegvesen, som sier at det nok stemmer at trafikken er omtrent halvert i forhold til en vanlig fredag.

– Få arbeidstimer

Mai er en av månedene som sørger for at Norske arbeidstakere er blant de som jobber aller færrest timer i et år i verden, viser statistikk fra OECD. Siste oppdaterte tall viser at vi jobber 1.424 timer i året, mens de som jobber mest er på jobb i 2.246 timer. Det er meksikanerne som ifølge statistikken er på jobb aller mest, etterfulgt av Korea og Hellas. Med andre ord er det ikke antall arbeidstimer som avgjør hvor stor verdiskapningen i et land er.

– Men uansett hvordan vi vrir og vender på det så er nordmenn svært produktive. Vi jobber ikke mest, men vi jobber effektivt når vi er på jobb, sier økonom Per Valebrokk til TV 2, samtidig som han ber datteren slutte å herme.

Han er av de som må være hjemme med barn i dag fordi både barnehagen og skolen holder stengt.

Tall fra OECD viser at nordmenn jobber færre timer enn de fleste andre i verden.
Tall fra OECD viser at nordmenn jobber færre timer enn de fleste andre i verden.

– Men det er sikkert mange som kan kjenne seg igjen i at skillene mellom å være på jobb og hjemme er i ferd med å viskes ut, fordi vi har digitale hjelpemidler som gjør at vi uansett er tilgjengelige. Jeg sjekker mail og har tilgang på alt jeg trenger for å besvare henvendelser selv om jeg er hjemme, sier han.

Han er opptatt av at nordmenn ikke skal ha dårlig samvittighet for å nyte den ekstra fridagen.

– Så lenge vi har råd til det, skal vi nyte muligheten, sier han.

– Det er ikke uttrykk for at vi er latsabber, men at vi er et rikt og produktivt land.

Statistikken fra OECD viser at vi ligger helt på gjennomsnittet når det kommer til hvor produktive vi er som arbeidstakere. Det mener Valebrokk vi kan leve godt med.

– Istedenfor å bekymre oss kan vi nyte denne dagen. At vi har et fleksibelt arbeidsliv er positivt for alle, sier han.

Fri = økt handel

Fridager betyr ikke bare tapte inntekter for AS Norge. For Handelstanden i distriktene kan gni seg i hendene når de inneklemte dagene kommer.

Hovedorganisasjonen Virke har fått dokumentert en markant økning i omsetning i dagligvarehandelen i år som har inneklemte fridager. At folk rømmer byen og drar til hyttene sine, gjør at mange butikker i distriktene får en merkbar økning i omsetningen.

STEINBITFISKE: Egon Holstad var heller ikke på jobb. Foto: Privat 
STEINBITFISKE: Egon Holstad var heller ikke på jobb. Foto: Privat 

Salget av is, frukt, salat, grillmat og øl skyter i været, kunne Virkes pressetalsperson melde, etter at hun hadde fått folk i Norgesgruppen med fridag til å finne fram statistikk.

Oppdatering: På slutten av dagen svarte kommentator og journalist Egon Holstad på vår hendelse:

«Hei! Har vært på havet og fisket steinbit i hele dag. Ergo er jeg en del av problemet. Haha! God helg! »