Faren til japanske Hiroe Tanaka (46) etterlot seg en håndskreven lapp da han døde.

På lappen stod det en oppskrift som gjorde henne til mangemillionær.

Det skriver Bloomberg.

Da hun var liten, var Hiroes favorittrett kushikatsu. Retten består av kjøtt og grønnsaker på spyd som blir dyppet i en helt spesiell deig, og deretter fritert og dyppet i saus.

Retten er vanlig på gata i Osaka, hvor hun vokste opp, men den var ikke særlig kjent i resten av landet.

Fordi hun var så glad i retten, brukte faren hennes mange, mange timer på å finne ut av hvordan man lagde deigen og sausen til spydene.

FRITERTE FRISTELSER: Slik ser kushikatsu ut. Foto: Kushikatsu Tanaka
FRITERTE FRISTELSER: Slik ser kushikatsu ut. Foto: Kushikatsu Tanaka

Trodde at oppskriften døde med faren

Da hun var 21 år gammel, døde faren.

Hiroe sluttet på universitetet og begynte som kontormedarbeider i et reklamebyrå. Fritiden brukte hun på å forsøke å gjenskape sin fars kushikatsu, uten hell.

Noen år senere begynte hun å jobbe på en restaurant, hvor hun flere ganger forsøkte å lage retten.

Hun ble mer og mer overbevist om at farens unike måte å gjøre det på døde sammen med ham, selv om hun hadde oppskriften han hadde skriblet ned på en lapp.

Da finanskrisen rammet Japan, ble restauranten hun jobbet på nedlagt.

En dag hun kjedet seg hjemme, fant hun frem oppskriften igjen. Hun hadde gjemt den i en gammel kasse som var full av farens ting.

Nok en gang forsøkte hun å lage kushikatsu – og denne gangen gikk det!

– Den smakte akkurat som den kusikatsuen faren min lagde, sier hun til Bloomberg.

Hun bestemte seg for å satse alt og starte en restaurant.

Kjøpte utstyr på auksjon

Sammen med restauranteier Keiji Nuki, kjøpte hun i 1998 en liten restaurant i en øde bydel like utenfor Tokyo. Der var husleien lavest.

De fylte kjøkkenet med ting fra Nukis gamle restauranter, og kjøpte resten på auksjon. Deretter åpnet de restauranten Kushikatsu Tanaka.

– Mange sa at jeg ikke burde gjøre det, og at stedet ikke kom til å tiltrekke seg kunder fordi det ikke var andre butikker i nærheten, sier hun.

Hiroe ignorerte skepsisen, og det gjorde hun lurt i. Etter bare noen dager i drift, strømmet japanere til restauranten for å kjøpe den helt spesielle retten.

Hun forteller at folk stilte seg i kø utenfor restauranten allerede 01 på natta, og at naboene protesterte mot det store antallet sykler som dukket opp utenfor.

Det hun svarer Dr. Phil, får programlederen til å forlate showet:

– Mange andre restauranter forsøkte å herme og lage sin egen kusikatsu, men de smakte ikke det samme som min, sier hun.

Takker faren hver dag

Siden åpningen i 1998, har Hiroe åpnet hele 144 andre Kutsikatsu Tanaka-restauranter i Japan, samt én på Hawaii.

Hun planlegger å åpne 40 nye restauranter bare i år.

Kjeden er ifølge Bloomberg verdt 500 millioner kroner.

– Jeg takker faren min hver eneste dag. Alt dette har skjedd på grunn av den oppskriften, sier hun.