Kinesisk talsperson:

– Krig kan bryte ut når som helst

Samtidig opplyser kilder til NBC News at USA kan komme til å angripe hvis Nord-Korea gjennomfører en ny atomprøvesprengning.

PÅ MILITÆRØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse. Det er ikke kjent når bildet ble tatt. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service)
PÅ MILITÆRØVELSE: Dette bildet viser Nord-Koreas diktator Kim Jong-un under en militærøvelse. Det er ikke kjent når bildet ble tatt. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service)

Natt til langfredag norsk tid skrev NBC News at kilder i amerikansk etterretning opplyser at USA er forberedt på å gå til angrep, hvis det blir fastslått at Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomprøvesprengning.

Kildene forteller at USAs marine har stasjonert to jagere som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen, samme type missiler som ble brukt mot en syrisk luftbase nylig. Det ene skipet er under 500 kilometer unna testanlegget, skriver kringkasteren.

I tillegg har landet bombefly i Guam som kan angripe Nord-Korea, og for en ukes tid siden kunngjorde Pentagon at hangarskipet Carl Vinson er sendt til området.

En kinesisk talsmann sier til nyhetsbyrået AFP at en konflikt ser ut til å være i ferd med å bryte ut når som helst.

– Det kan ikke bli noen vinner i en krig med Nord-Korea, uttaler kilden, og understreker at det er den parten som fremprovoserer en krig med Nord-Korea som må betale prisen.

– Ekstremt farlig

Opplysningene om at USA forbereder et angrep blir imidlertid bestridt av andre medier.

Blant annet skriver Fox News' forsvarskorrespondent Jennifer Griffin at flere forsvarskilder sier rapporten er «helt feil» og «galskap», og at Pentagon beskriver NBC-saken som «ekstremt farlig».

Pentagon ville natt til langfredag norsk tid ikke gi en offisiell uttalelse om NBCs artikkel.

– Kommandører vurderer alltid et bredt spekter av alternativer for å beskytte mot eventuelle situasjoner, sier talskvinne for Pentagon, Dana White, til Reuters.

Samtidig sier en utenriksrådgiver i Det hvite hus at USA vurderer militære muligheter for å svare på Nord-Koreas våpenprogram. Det er ikke spørsmål om «hvis», men «når» landet kommer til å utføre nok en provoserende atomprøvesprengning, sier kilden til AFP.

Varslet «stort og viktig» arrangement
Nordkoreanske myndigheter har varslet at et «stort og viktig» arrangement er nært forestående. Det er ukjent om det er knyttet til 105-årsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung lørdag.

HANGARSKIP: Hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området. Her er skipet under et oppdrag i Stillehavet tidligere i år. Foto: Tom Tonthat/Reuters
HANGARSKIP: Hangarskipet USS Carl Vinson er sendt til området. Her er skipet under et oppdrag i Stillehavet tidligere i år. Foto: Tom Tonthat/Reuters

Amerikanske embetsmenn sier det peker mot en test som kan komme allerede i helgen. Torsdag meldte overvåkings- og analysegruppen 38 North at Nord-Korea har gjort klart testområdet Punggye-ri til en atomprøvesprengning.

Rapporten bygger på satellittbilder som viser pågående aktivitet ved en tunnel, ny aktivitet i hovedadministrasjonsområdet og noen ansatte rundt kommandosenteret.

I et intervju med nyhetsbyrået AP uttaler Nord-Koreas viseutenriksminister at det er Donald Trumps Twitter-meldinger som skaper problemer, ikke Nord-Korea.

– Trumps politikk er mer ondskapsfull og aggressiv enn Obamas. Det er ikke vi, men Trump som skaper problemer. Han provoserer alltid med sine aggressive ord, sier viseutenriksminister Han Song-Ryol.

Nordkoreansk minister: Gjennomfører atomtest når vi vil

Nord-Koreas viseutenriksminister sier situasjonen på Korea-halvøya er i en ond sirkel og sier landet tester atomvåpen når det passer dem.

– Nord-Korea vil gjennomføre en atomprøvesprengning når enn det passer landets øverste hovedkvarter, sier minister Hang Song-ryol i et intervju med Associated Press i Pyongyang.

– Pyongyang kommer ikke til å holde armene i kors om USA kommer med et forhåndsangrep, sier han.

Spenningen mellom USA, dets allierte og Nord-Korea har økt betraktelig etter at USA har sendt et hangarskip i retning halvøya og gjennomfører en stor militærøvelse sammen med Sør-Korea. Pyongyang har på sin side nylig gjennomført en rakettest, og noen eksperter sier landet kan komme til å gjennomføre en atomprøvesprengning når som helst.

Hang sier Trump skaper problemer med meldingene han til stadighet legger ut på Twitter. Tirsdag skrev Trump blant annet at Nord-Korea er ute etter å skaffe bråk.

Også skjærtorsdag twitret Donald Trump om Nord-Korea.

– Jeg har stor tillit til at Kina vil ta seg av Nord-Korea på en ordentlig måte. Hvis de ikke klarer å gjøre det, USA, med sine allierte, vil! U.S.A., skrev han.

NTB/TV 2