Elektronikkforbud startet lørdag: Får kun ha med smarttelefonen om bord på flyet

Forbudet mot å ha med store, elektroniske gjenstander ombord på direkteflyginger til USA og Storbritannia fra flere flyplasser trådte lørdag i kraft.

PAKKE: En par fra Tunisia på vei til London måtte pakke ned deres elektroniske gjenstander før flyvningen. Foto: Fethi Belaid
PAKKE: En par fra Tunisia på vei til London måtte pakke ned deres elektroniske gjenstander før flyvningen. Foto: Fethi Belaid

Restriksjonene forhindrer passasjerer fra å ta med elektronikk som er større enn en smarttelefon i håndbagasjen, dersom de skal fly direkte til USA fra ti flyplasser i Midtøsten og Nord-Afrika.

Det kunngjorde amerikanske myndigheter tidligere i uka.

Forbudet trådte i kraft lørdag, og blant annet på Atatürk-flyplassen i Istanbul er det satt opp nye skilt som informerer de reisende om restriksjonene.

Storbritannia fulgte opp det amerikanske forbudet, og innførte lignende restriksjoner for flyvinger fra Egypt, Tyrkia, Jordan, Saudi-Arabia, Tunisia og Libanon.

Både amerikanske og britiske myndigheter har begrunnet restriksjonene med etterretningsinformasjon som går på at eksplosiver plassert i elektroniske gjenstander kan brukes til å ramme passasjerfly.

Amerikanske tjenestemenn har så langt ikke sagt noe om hvor lenge restriksjonene kommer til å vare. En talsperson for flyselskapet Emirates sier til nyhetsbyrået AFP at de har fått beskjed om å håndheve forbudet minst fram til 14. oktober.

(©NTB)