Ølbrygging er ikke lenger noe for eksperter. I dag kan du brygge ditt eget øl, og bryggemaskiner forenkler hele prosessen.

TV 2 hjelper deg tester fire bryggemaskiner med priser fra 3699,- til 8699,-

• Villabryggeri (3699,-)

• Brewcrafter 25 (4499,-)

• Beer Brew 30 Automatic (6690,-)

• Grainfather (8699,-)

I tillegg tester vi Brew in a Box, en begynnerpakke som koster 799,-. Den inneholder et såkalt ekstraktbrygg, som lar deg hoppe over hele meskingen og gir deg vørter ved å blande ekstraktet ut i vann.

Jørgen Bauman (24) og Anders Vik (28) fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug har utført testen. Foto: Jon Roar Solset
Jørgen Bauman (24) og Anders Vik (28) fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug har utført testen. Foto: Jon Roar Solset

Slik lager du øl

Resultat:

Grainfather - Terningkast 5:

  • Veldig brukervennlig og lett å brygge med.
  • Holder jevn og nøyaktig temperatur under bryggingen.
  • Kommer med et Bluetooth-panel, slik at man kan styre bryggingen fra mobilen.
  • Den får trekk for at den hadde en defekt pumpe som måtte erstattes og at pakningen på silbunnen var vanskelig å feste.

Brew in a Box - Terningkast 4:

  • Enkleste løsningen med minst krav til forhåndskunnskap og dyrt utstyr.
  • Følger man instruksjonene og er nøye på renhold, så får man godt øl.

Beer Brew 30 Automatic - Terningkast 4:

  • Også en god bryggemaskin, med god pumpe og kjøler.
  • Siden lokket ikke kan stå på kjelen samtidig som kjøleren, får den et stort minus.

Villabryggeri Ultimate - Terningkast 3:

  • Det er den enkleste maskinen vi testet, både på godt og vondt.
  • Grei og oversiktlig å bruke og tilnærmet ingen ting å sette seg inn i.
  • Kjøleren kunne med fordel kunne vært horisontal for å stikke lenger ned.
  • Ingen pumpe inkludert.
  • Man får det man betaler for, men ikke mye mer.

Brewcrafter 25 - Terningkast 2+:

  • Vanskelig innstillingspanel.
  • Største trekk kommer for at den har kun to varmeinnstillinger, der den ene opplevdes som for svak og den andre for sterk. I tillegg måtte man slå av hele maskinen for å bytte mellom de to innstillingene, noe som gjorde det utfordrende å ha kontroll på temperaturen.
  • Lokket på kjelen passer ikke samtidig som kjøleren er i.

Øl består av vann, malt (kvernet korn), humle og gjær. Bryggeprosessen kan deles opp i fire steg. Først maler man kornet og blander det i varmt vann.

– Vi bruker å sammenligne dette steget med å lage te, der malten er tebladene og i stedet for te sitter man igjen med vørter, sier Anders Vik, nestlederen for Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug.

I steg to skal malten ut og vørteren kokes opp. I tillegg tilsetter man humle. Når vørteren har kokt i tiden angitt i oppskriften til ølet man lager, går man videre til steg tre: nedkjølingen.

– Når vørteren blir kald vil vi minimere eksponering mot luft, siden støv og små partikler kan inneholde både bakterier og sporer som kan sette seg og overleve i ølet, sier Vik.

Om det skjer kan man ødelegge ølet, men mindre man skal lage et surøl, der en slik eksponering er en del av prosessen.

Når ølet har gjæret lenge nok (rundt 14 dager) gjenstår kun det siste steget: flasking. Ta ølet i flasken, putt en sukkerbit oppi og kork den tett. Ølet er drikkeklart etter å ha stått ca. en uke på flaske.


Grainfather - terningkast 5. Foto: Jon Roar Solset
Brew in a Box - terningkast 4. Foto: Jon Roar Solset
Beer Brew 30 Automatic - terningkast 4. Foto: Jon Roar Solset
Villabryggeri Ultimate - terningkast 3 Foto: Jon Roar Solset
Brewcrafter 25 - terningkast 2+. Foto: Jon Roar Solset
Alle bryggemaskinene, fra venstre: Brew in a Box, Villabryggeri Ultimate, Brewcrafter 25, Beer Brew 30 Automatic og til slutt Grainfather. Foto: Jon Roar Solset