Ifølge Helsedirektoratet skal man spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver eneste dag. Av «5 om dagen» er det anbefalt at halvparten skal være grønnsaker.

Dette kan være en utfordring dersom man har med kresne barnemunner å gjøre.

Klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz forteller til Matkontrollen at norske barn får i seg mye grønnsaker, men ikke nok.

– Vi får ikke i oss nok grønnsaker. Norske barn spiser ganske mye frukt og grønnsaker sammenlignet med andre barn i Europa, men likevel ønsker man å se en økning.

La barna velge

Gørbitz jobber til daglig med barn på Barne- og ungdomsklinikken ved Akershus universitetssykehus. Hun forteller at foreldre ofte synes det er en utfordring å få barna til å spise nok grønnsaker.

– Det er viktig at man forsøker å lære barna å spise grønnsaker helt fra starten av. Grønnsaker skal utgjøre en naturlig del av det daglige kostholdet, forteller hun.

TIPS MATKONTROLLEN - TRYKK HER

Gørbitz forklarer at barn ofte må smake på ting mange ganger før det er en smak de aksepterer. Et godt tips kan være å la barna velge hvilken grønnsak de vil ha.

MAT MED "SKJULTE" GRØNNSAKER: Denne uka sjekker Matkontrollen om slike produkter har noe for seg. Foto: Matkontrollen.
MAT MED "SKJULTE" GRØNNSAKER: Denne uka sjekker Matkontrollen om slike produkter har noe for seg. Foto: Matkontrollen.

– Gi gjerne barna et valg mellom to grønnsaker. Be dem for eksempel å velge om de vil ha gulrot eller brokkoli til middagen. Da har de selv fått være med på å bestemme hva de vil spise, og det vil ikke være et alternativ å ikke spise grønnsaker, forteller Gørbitz.

Variasjon er nøkkelen

En annen idé kan være å variere hvordan man tilbereder grønnsakene.

– Lag moser av grønnsakene, stek dem eller server dem rå ved siden av middagen i stedet for å koke dem, forteller Gørbitz.

Hun nevner også at man gjerne kan mose løk og tomater og ha dem i sauser og gryter.

– Her er det bare å være kreativ, sier Gørbitz til Matkontrollen.

La barna hjelpe til

En annen måte å få barna til å spise mer grønnsaker på er å la dem slippe til på kjøkkenet.

– Be gjerne barna om å være med på å tilberede maten, oppfordrer Gørbitz.

Hun forteller at dette kan være en morsom måte for å få barn og unge å lære mer om grønnsaker. Og at det da kan være mer spennende for dem å smake på det etterpå.

– Ofte spiser de mer når de selv har hjulpet til, sier Gørbitz.

Produktene som skal hjelpe oss

I butikkhyllene har det kommet mange nye produkter som skal hjelpe nordmenn å øke inntaket av grønnsaker. Alt fra juice til yoghurt og kjøttprodukter finnes nå med tilsatte grønnsaker.

Noen av produktene inneholder så mye som 40 % grønnsaker.

Christine Gørbitz synes det er positivt at mange ferdigprodukter nå inneholder grønnsaker.

POSITIV: Klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz synes det er flott at mange produsenter nå tilsetter grønnsaker i produktene sine. Foto: Matkontrollen. 
POSITIV: Klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz synes det er flott at mange produsenter nå tilsetter grønnsaker i produktene sine. Foto: Matkontrollen. 

– Det er alltid gunstig at vi får mer grønnsaker inn i kostholdet. Grønnsaker inneholder mange næringsstoffer som er viktig for kroppen vår, sier Gørbitz til Matkontrollen.

Må ikke erstatte grønnsaker som tilbehør

Gørbitz synes det er veldig flott at industrien lager produkter som inneholder grønnsaker, men understreker likevel at det bør serveres grønt ved siden av middagen.

KAN IKKE ERSTATTE VANLIGE GRØNNSAKER: Ernæringsfysiologen mener du bør spise grønnsaker i tillegg hvis du spiser disse produktene. Foto: Matkontrollen. 
KAN IKKE ERSTATTE VANLIGE GRØNNSAKER: Ernæringsfysiologen mener du bør spise grønnsaker i tillegg hvis du spiser disse produktene. Foto: Matkontrollen. 

– Produktene er et fint tilskudd til inntaket av grønnsaker, men må absolutt ikke komme i stedet for tilbehøret ved siden av maten. Pasta som inneholder 40 % grønnsaker er for eksempel kjempeflott, men ikke nok til å dekke dagsbehovet vårt, sier hun til Matkontrollen.

Se hvordan det gikk da barna fikk smake på produkter med grønnsaker inni på Matkontrollen torsdag kl. 20