Salt er en kjemisk forbindelse mellom grunnstoffene natrium og klor. Forskjellige fremstillingsmetoder gir ulik form og konsistens, men ellers inneholder salt stort sett 98 prosent natriumklorid, forklarer Jo Døhl, som er instituttleder for kjemi på Universitet i Oslo.

– Saltet vi bruker i maten har den samme kjemiske forbindelsen, så de store forskjellene finnes ikke, sier instituttlederen til Matkontrollen.

SE MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 20!

DU BETALER FOR EMBALLASJEN

Jacobs utvalgte flaksalt kommer i en liten sort boks. Den selges til rundt 400 kr/kg. Eldorado selges i en gjennomsiktig plastboks til cirka 150 kr/kg. Kjemikeren mener at prisforskjellen ligger i emballasjen, og at man i dette tilfellet betaler for boksen.

– Jeg vil påstå at det ikke er noe kvalitetsforskjell på disse to. Emballasjen er derimot en stor forskjell. Design gir et inntrykk av eksklusivitet og det er folk villige til å betale for, sier Døhl.

FLAKSALT: boksen til venstre koster flere hundre kroner mer for kiloen enn den til høyre, til tross for at begge er flaksalt. Foto: Matkontrollen.
FLAKSALT: boksen til venstre koster flere hundre kroner mer for kiloen enn den til høyre, til tross for at begge er flaksalt. Foto: Matkontrollen.

Norgesgrupppen er ansvarlig for begge produktene. Kommunikasjonsrådgiver i Meny, Eli Strand, sier til Matkontrollen at emballasjen er en del av forklaringen på prisforskjellene.

– Mange kjøper denne boksen fordi du kan plassere den rett på bordet og den ser lekker ut, sier Strand.

Hun legger til at Jacobs utvalgte selges i et mindre volum, innkjøpsprisen er betydelig dyrere, det er pakket i Norge og utarbeidet i samarbeid med kulinarisk akademi.

UTSEENDE HAR MYE Å SI FOR PRISEN

Det er ikke bare store prisforskjeller på Eldorado og Jacobs. Flere tilsvarende produkter er priset ulikt.

Matkontrollen har sett nærmere på innhold og pris på disse produktene. Foto: Matkontrollen. 
Matkontrollen har sett nærmere på innhold og pris på disse produktene. Foto: Matkontrollen. 

Bestselgeren Maldon kommer i to ulike størrelser. Den lille esken koster nesten hundre kr/kg mer enn den store. Confecta selges også i to varianter. En plastboks til 328 kr/kg og en pappeske til 165 kr/kg. Det er akkurat samme salt, men kiloprisen varier altså med 163 kr/kg.

Likt innhold, ulik pris: Confekta-saltet koster 163 kr mer per kilo når det kommer i plastboks. Foto: Matkontrollen. 
Likt innhold, ulik pris: Confekta-saltet koster 163 kr mer per kilo når det kommer i plastboks. Foto: Matkontrollen. 
Likt innhold, ulik pris: Maldon havsaltflak koster nesten hundre kroner mer per kilo hvis man kjøper den minste boksen. Foto: Matkontrollen.
Likt innhold, ulik pris: Maldon havsaltflak koster nesten hundre kroner mer per kilo hvis man kjøper den minste boksen. Foto: Matkontrollen.

(priseksempler er hentet fra Meny Ringnes 17 feb. og Meny Colosseum 20 feb. 2017.)

– HIMALYASALT ER IKKE SUNNERE

Salt er altså 98 prosent natriumklorid. De to resterende prosentene kan være jod, som tilsettes for helsens del, antiklumpemiddel eller spor av andre mineraler. Det finner man i noen typer havsalt og i det rosa himalyasaltet. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke får stadig spørsmål om noen typer salt er sunnere enn andre. Ifølge helsefaglig rådgiver, Erik Arnesen, er svaret på det helt klart nei.

– Salt er salt. Det er natriumet vi bør begrense inntaket av og de ulike salttypene inneholder omtrent samme mengde natrium, sier Arnesen til Matkontrollen.

Det eneste unntaket er Seltin, som har halvparten så mye natrium.

Mange velger himalayasalt fordi det skal inneholde flere mineraler, men ifølge Arnesen er mengden mineraler som finnes i himalyasalt ubetydelig.

– Hvis de skulle hatt noen betydning måtte du spist så mye at det ble en dødelig mengde salt, sier han.

Himalayasalt er ikke sunnere enn vanlig salt, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Foto: Matkontrollen. 
Himalayasalt er ikke sunnere enn vanlig salt, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Foto: Matkontrollen. 

Himalayasaltet fra Supernature blir solgt i helsekostbutikker over hele Norge.

Bak på pakken skriver de: «tilsettes drikkevann i små mengder». Dette reagerer Arnesen på.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de anbefaler det og skriver det bakpå pakken. Det er jo så å si ingen som har behov å drikke saltvann, sier han.

På nettsiden deres skriver Supernature at himalyasaltet deres kan erstatte vanlig salt i alle typer mat og drikke.

Ifølge Arnesen er himalayasalet et vanlig salt og ikke sunnere enn andre typer salt.

– Kjemisk sett er dette et vanlig salt. Det eneste forskjellen er at det er farget rosa pga. innhold av jern. Den har også en litt annen struktur, men det er bare salt, slår han fast.

FJERNER TEKSTEN

Supernature sier til Matkontrollen at himalayasalt har samme bruksområde som annet salt. Etter at Matkontrollen tok kontakt gjør de nå endringer på forpakningene sine.

– Vi er helt enige i at man, i tråd med myndighetenes anbefalinger, skal jobbe mot å redusere saltinntaket. Derfor har vi valgt å fjerne setningen «tilsettes i drikkevann i små mengder», på kommende produkter. I de tilfeller hvor forbruker likevel bruker salt som smaksforsterker i mat og drikke, ønsker vi å tilby et gourmet salt som er skånsomt utvunnet, uraffinert og uten tilsetningsstoffer, sier produktsjef Merete Lingelem i Midsona til Matkontrollen.