Slik blir Trumps nye innreiseforbud

Seks land rammes av president Donald Trumps innreiseforbud.

Den reviderte versjonen av Donald Trumps omstridte innreiseforbud er signert.

Sikkerhetsminister John Kelly, utenriksminister Rex Tillerson og justisminister Jeff Sessions informerte pressen mandag.

– Irak er nær alliert i kampen mot IS

– Sunn fornuft tilsier at vi må endre sikkerhetsreglene våre når verden er i endring for å sikre at nasjonen vår er så trygg som mulig, sier Tillerson

Som i januar sier de at det er ekstrem islamisme som er hovdgrunnen til å innføre innreiseforbudet, som denne gang er moderert for forhindre at de igjen blir stanset i amerikanske føderale domstoler.

Forbudet gjelder i 90 dager for landene: Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Irak er ikke på listen denne gang.

– Irak er en viktig alliert i kampen mot ekstremistgruppen IS, sier utenriksminister Tillerson.

Her signerer Donald Trump den reviderte presidentordren mandag. FOTO: Det hvite hus
Her signerer Donald Trump den reviderte presidentordren mandag. FOTO: Det hvite hus

De nye innreisereglene innføres 16. mars. Dette gir ti dager å forberede innreiseforbudet på slik at det ikke skal oppstå samme kaos som sist.

Flyktningeprogrammet legges på is i 120 dager, og det totale antall flyktninger som kan komme til USA reduseres fra 110.000 til 50.000 personer.

Innreiseforbudet skal ikke gjelde personer som allerede har oppholdstillatelse i USA, og alle eksisterende visum til borgere fra de seks landene er fortsatt gyldige.

Det kontroversielle prinsippet om å gjøre unntak for religiøse minoriteter er fjernet i denne reviderte versjonen av innreiseforbudet.

Nederlag

Den nye presidentordren har vært under utarbeiding siden det opprinnelige innreiseforbudet Trump innførte i januar ble opphevet av føderale domstoler for en måned siden. Målet har vært å fjerne alle de juridiske svakhetene som ble lagt til grunn da forbudet ble opphevet.

Det anses som et stort nederlag for Trump at den første presidentordren ble avvist, og mange mener det er derfor han overlot til ministerne sine å presentere den nye versjonen.

Det opprinnelige forbudet – som rammet borgere fra Irak. Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria – ble stoppet i domstolene, og fikk stor kritikk internasjonalt. Den opprinnelige ordren inkluderte et midlertidig 90 dagers innreiseforbud for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria, alle overveiende muslimske land.

– Fortsatt «muslimforbud»

Demokrater og menneskerettsaktivister varsler ny kamp mot forbudet i retten.

Den amerikanske menneskerettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fordømmer det nye innreiseforbudet og lover ny kamp i domstolene. De mener den nye presidentordren fortsatt er et «muslimforbud».

– Trump-administrasjonen har tilstått at det opprinnelige muslimforbudet er uforsvarlig. Dessverre har den erstattet det med en redusert versjon som har noen av de samme fatale manglene, sier Omar Jadwat, som er direktør for ACLUs prosjekt for innvandreres rettigheter.

Færre flyktninger

Også opposisjonen i Kongressen kom raskt på banen med kritikk.

– Et utvannet forbud er fortsatt et forbud, sier Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet. Den nye ordren vil møte den "samme oppoverbakken i domstolene" som det opprinnelige forbudet, sier Schumer videre.

– Dette er det samme forbudet, med samme formål, drevet av den samme farlige diskrimineringen som svekker vår evne til å bekjempe terror, sier Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus.