Aldri før har nordmenn drukket så mye alkoholfritt som nå. Tall fra Vinmonopolet viser en økning på 25 prosent fra 2015 til 2016.

Trendforsker Michelle Orme er ikke overrasket.

– Vi har ikke tid til å være fyllesyke, sier hun til God morgen Norge.

I tillegg til at nordmenn er opptatt av rene produkter, mener Omre trenden kan ha med tidspresset vårt å gjøre. Vi har andre ting å bruke tiden på, enn å ligge fyllesyke på sofaen.

– Men vi har også fått en rekke nye landsmenn som ikke drikker alkohol på grunn av religion.

Mens andre land i Europa har tilbudt gode, alkoholfrie alternativer i en årrekke, begynner bransjen i Norge å komme på banen.

Gode alternativer

Vinkjenner Ingvild Tennfjord mener forbrukerne ofte ikke vet hva Vinmonopolet har å tilby av alkoholfrie alternativer.

– Den alkoholfrie-hylla på Vinmonopolet var et sørgelig syn for noen år siden. Nå har de tatt grep og virkelig «jasset» opp den hylla.

– Folk vet ikke at Vinmonopolet har like mange alkoholfrie alternativer som Champagne, sier Tennfjord.

– Men kan det alkoholfrie akkompagnere mat som vin kan?

– Til fet mat vil vi gjerne ha noe syrlig, for eksempel eplemost. Vi har masse eplemost i dette landet.

BOBLER: Denne er et godt alternativ til spudleviner. Foto: Vinmonopolet
BOBLER: Denne er et godt alternativ til spudleviner. Foto: Vinmonopolet
INGEFÆRØL: Thomas Henry sin ingefærøl er rik på smak. Foto: Vinmonopolet
INGEFÆRØL: Thomas Henry sin ingefærøl er rik på smak. Foto: Vinmonopolet

– Nå sitter det sikkert mange gravide og ser på, som tenker hvis jeg blir tilbudt eplemost én gang til, så slår jeg noen! De har jeg tenkt på når jeg har tatt med produkter i dag.

Når Tennfjord lengter til sommeren tar hun seg en ingefærøl fra Thomas Henry.

– Den koster latterlige 14,90,- og smaker akkurat som den ingefæren du spiser til sushi!

Den har den samme intensiteten som en drink, med masse kraft og smak.

– Du vil ikke føle at du blir frarøvet noe, forsikrer Tennfjord.

Tennfjord har tatt har også tatt med seg familiefavoritten Sparkling Apple & Williams Pear som koster 59,70,- på Vinmonopolet.

– Hver fredag har vi «drinks» med ungene og spretter bobler for å si det er helg! Da velger vi denne som er litt lubben i smaken fordi den har litt pære i seg.

Mange vil velge alkoholfritt alternativ for en sunnere livsstil, men det mener Tennfjord er skivebom.

– Alle som har smakt alkoholfri vin synes sjeldent det smaker godt. Det er fordi i det du tar ut alkohol, tar du også ut smak og fylde. Da er det lett å erstatte det med sukker. Begge disse produktene har en del sukker i seg, så hvis du skal være ordentlig sunn bør du drikke vann.

– Ikke server brus i kjøkkenglass

Trendforsker Michelle Orme mener det er viktig å gjøre litt stas på det som er alkoholfritt.

Det er Ingvild Tennfjord enig i.

– Sørg for at de som ikke drikker alkohol får en følelse av fest! Dropp brus i kjøkkenglass. Gi de en god smak, server i et glass med stett, skål sammen og kos dere!

Alkoholfrie nattklubber

Mens alkohol har tatt over flere arenaer, kan denne trenden er en motreaksjon på nettopp dette.

– Før fikk man nesten tilbudt ett glass alkohol hvor enn man var - om det var noe som skulle markeres, jobb, en avslutning på fredagen. Her i Oslo opplever jeg at det er stadig blir flere juicebarer hvor man kan velge selv hva man vil ha oppi. Det begynner å bli en tendens i Oslo og tallene derfra og Vinmonopolet viser hva Ola og Kari velger, sier Orme.

I Europa har alkoholfritt vært et godt alternativ i mange år, også på nattklubber.

– Det har vært et konsept som har florert i Europa de siste fire-fem årene, hvor klubber er alkoholfritt. Slike trender planter og sprer seg, for eksempel til Norge.

Tror trenden har kommet for å bli

Orme forteller at søvn og mat er to fysiologiske behov vi har, som er vanskelige vaner å endre hos folk.

– Men når det først har blitt større aksept og det brer seg ut til folk, kan vi anta at det kan vare.

Hun forteller videre at dette har med holdning å gjøre.

– Når holdningsendringen først skjer, kan vi anta at den vil vedvare. Jeg tror ikke salgsøkningen på 25 prosent vil skje hvert år fremover, vi blir nok ikke et ikke-alkoholdrikkende folk, men jeg tror den vil vedvare.