holdt sin første tale til kongressen:

Trump hylles for dette øyeblikket

Natt til onsdag talte presidenten til Kongressen for første gang. Talen ble godt mottatt, og flere mener Trump viste seg fra en mykere side.

Natt til onsdag norsk tid talte president Donald Trump til Kongressen for første gang.

Det var knyttet stor spenning til hva presidenten ville fokusere på i talen, og hvordan han ville stake ut sin periode som president.

Trump ankom Kongressen til stående klapping og høy jubel tirsdag kveld. Hans kone Melania Trump var også tilstede.

– Tusen takk alle sammen, sa han.

Fordømte Kansas-skyting

Trump startet sin tale med å fordømme drapet på en indisk mann i Olathe i delstaten Kansas forrige uke.

– Selv om vi er delt i politikken, er vi et land som står sammen mot å fordømme hat og ondskap i sine styggeste former, sa Trump.

Det hvite hus betegner angrepet som "åpenbart rasemotivert hatkriminalitet." En person er pågrepet og siktet for skytingen.

Rørt til gråt

Talen fikk også et rørende øyeblikk da Trump hedret en avdød soldat, Ryan Owens. Han var en Navy Seals-soldat som ble drept under et raid i Jemen i januar.

Trump hadde invitert Owens enkemann, Carrynn Owens, som satt ved siden av Ivanka Trump i Kongressen. Det hele ble et svært tårevått øyeblikk, som endte med at Kongressen klappet sammenhengende i flere minutter.

Se det rørende øyeblikket øverst i saken.

– USA er stolt, sterkt og fritt

Til tross for den samlende starten på talen, tok det ikke lang tid før Trump slo fast – slik han gjorde det under innsettelsen – at USA kommer først.

– Jeg har et budskap om samhold og styrke, og det kommer fra hjertet. Vi skriver et nytt kapittel om amerikansk storhet, en ny bølge av stolthet skyller over landet og ny optimisme gjør at umulige drømmer nå er innen rekkevidde. Den amerikanske ånden har fått fornyet styrke, og våre allierte vil se at USA igjen er klare til å ta ledelsen, sa han.

– Alle – venner og fiender – vil se at USA er stolt, sterkt og fritt.

Mexico-mur

I talen bekreftet han nok en gang at myndighetene er like rundt hjørnet med den planlagte byggingen av en mur mot Mexico.

– Vi vil snart starte byggingen av en stor, stor mur rundt den søramerikanske grensen, sa han.

I de ni årene fram til USAs 250-årsjubileum sier Trump at han ikke vil la de siste tiårenes feil bestemme retningen.

– Vi har latt middelklassen krympe mens vi har eksporter velstanden vår til resten av verden. Vi har lansert store internasjonale prosjekter, men ikke tatt vare på våre egne byer. Vi har beskyttet andre lands grenser, men latt våre egne stå vidåpne.

Vil fjerne Obamacare

I talen ba også Trump Kongressen om å "fjerne og erstatte Obamacare", forgjengerens store helsereform som skulle sørge for at mange millioner flere amerikanere fikk tilgang – og råd – til helseforsikring.

– I kveld ber jeg også denne Kongressen om å oppheve og erstatte Obamacare med reformer som utvider valgfriheten, øker tilgangen, gir lavere kostnader og på samme tid gir bedre helsehjelp, sa han.

Trumo kom også med lovnader om «massive skatteletter» for middelklassen og bedrifter.

CNN: 78 prosent positive

78 prosent av dem som fulgte talen til Donald Trump sier de reagerte svært eller litt positivt på det de så, melder CNN.

Tallet kommer fram i en måling TV-kanalen har gjort sammen med meningsmålingsinstituttet ORC rett etter at president Trump talte i en time til Kongressen.

Flere analytikere påpeker at den fortsatt forholdsvis ferske presidenten har grunn til å være svært fornøyd med det resultatet.

CNNs politiske senioranalytiker Stephen Moore sammenligner det med målinger som viser at bare litt over halvparten så mange – rundt 44 prosent – er fornøyd med jobben Trump gjør.

69 prosent sier talen gjør dem mer optimistiske med tanke på hvilken retning landet tar. Like mange mener Trumps politikk vil være bra for landet. Rett før talen var det tallet 58 prosent

Politisk direktør David Chalian i TV-kanalen sier både George W. Bush og Barack Obama gjorde det noe bedre etter at de holdt sine første taler til en samlet Kongress, men at Trump ikke ligger langt bak.

– Det er i samme størrelsesorden, og det er et veldig bra tall for Trump. Vi vet at han før dette hadde en historisk lav oppslutning, og han er en polariserende president. Dette er riktig bra for ham, sier Chalian.

Snakket ikke om ulovlige innvandrere

Før talen tirsdag kveld ble det kjent at Trump skal ha uttalt til flere amerikanske medier at han vil la ulovlige innvandrere få bli i landet, uten frykt for å sendes ut.

Dette er en sterk kursendring fra hva Trump har ment tidligere, når han gjentatte ganger har uttrykt at han ønsker å deportere ulovlige innvandrere i USA. Dette var Trump derimot ikke innom i sin tale til Kongressen.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2