Nordmann blir statsminister i Somalia

Hassan Ali Khaire, som har norsk statsborgerskap, er utnevnt til statsminister i Somalia.

BLIR STATSMINISTER: Tidligere landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Khaire (f.v.), dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson besøkte Dadaab, verdens største flyktningeleir.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
BLIR STATSMINISTER: Tidligere landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Khaire (f.v.), dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson besøkte Dadaab, verdens største flyktningeleir. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Khaire (49) ble utnevnt torsdag av den nye somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed. Utnevnelsen må godkjennes av landets nasjonalforsamling.

Tidligere har Khaire vært en av sjefene for britiske oljeselskapet Soma Oil, samt regiondirektør for Afrikas horn i Flyktninghjelpen.

Selv om den nye statsministeren er norsk statsborger, er han født i landet han nå skal være med på å lede. Han har også britisk statsborgerskap, skriver nyhetbyrået AP.

49-åringen kom som flyktning til Vestre Slidre i Valdres som 21-åring, og studerte i Oslo, skriver VG.

– Jeg er en av de heldige som kom meg ut rett før krigen eskalerte i Somalia i 1989. Jeg kunne ha vært en av flyktningene som sliter nå, men kom til Norge og fikk trygghet, stabilitet og mulighet til å utdanne meg, sa Khaire i et intervju med Aftenposten i 2011.

Nordmannen står ovenfor en rekke utfordringer som blant annet hungersnød, ekstremtørke og terrortrussel fra Al-Shabaab.

NTB

Mer innhold fra TV 2