Slutt for Telenor i India

– Det var det beste vi kunne få til, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke til DN etter at selskapet har tapt 25 milliarder kroner i India.

KOSTBAR INDIA-SATSING: Nå er det slutt for Telenors virksomhet i India. Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.  Foto: NTB Scanpix
KOSTBAR INDIA-SATSING: Nå er det slutt for Telenors virksomhet i India. Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.  Foto: NTB Scanpix

Telenor ASA har inngått en avtale med Bharti Airtel Limited (Airtel) om at Airtel overtar Telenor India. Transaksjonen skal være i havn innen ett år.

I april i fjor sa konsernsjef Sigve Brekke at selskapet måtte løse sine problemer i India i løpet av året. Den siste tiden har det vært spekulert i at Airtel ville overta virksomheten, og torsdag kom bekreftelsen:

– Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført, heter det i en børsmelding fra Telenor ASA tidlig torsdag morgen.

Tøff konkurranse

Transaksjonen vil ifølge Telenor ikke føre til nedskrivninger for selskapet. Per fjerde kvartal 2016 var gjenstående verdi av materielle og immaterielle eiendeler i Telenor India 300 millioner kroner.

Som Asia-sjef var Sigve Brekke selv tungt inne i satsingen i India. På telefon til Dagens Næringsliv forklarer Brekke at Telenor fikk tre ting imot seg, ting de ikke kunne forutse.

– Konkurransen viste seg å bli mye tøffere og mer brutal enn vi hadde forutsett. Gjennomsnittsinntekten per kunde falt dramatisk. Det viste seg også at spektrum ble dramatisk mye dyrere, og de regulatoriske rammebetingelsene ble også krevende, sier han til avisen.

– Hvordan føles det å tape rundt 25 milliarder kroner på India?

– Selvsagt kunne vi håpet at det hadde gått bedre. Samtidig må vi ta med oss de positive tingene vi har lært i India. Mye av suksessen vi har hatt i Myanmar skyldes lærdom vi har tatt med oss fra India.

Inntil videre fortsetter Telenor India som normalt, men Airtel og Telenor India skal i løpet av året fusjonere, og så skal Airtel vil ta over når alle nødvendigegodkjennelser er i havn.

Airtel skal ta over fremtidige frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, inkludert kontrakter for tårnleie.

Varslet

Allerede på nyåret meldte den indiske avisen Economic Times at Airtel var interessert i Telenor India.Som Indias største mobiloperatør har Airtel over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning. Telenor hadde 38 millioner kunder og en markedsandel på 3,9 prosent ved utgangen av 2016, skriver avisen.

Telenor har hatt et samlet tap på driften i India på 10,5 milliarder kroner siden oppstarten i 2009 og har investert mer enn 14 milliarder kroner. Det betyr at Telenor totalt sett har svidd av nesten 25 milliarder kroner på India-satsingen, skriver Dagens Næringsliv.

Konsernsjef Brekke sier han er fornøyd med avtalen og mener den er til det beste for Telenors kunder og ansatte i India.

– Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet, ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier Brekke.

– Telenors kunder vil kunne benytte seg av Indias største og raskeste mobilnettverk, og en rekke av Airtels ledende produkter og tjenester, sier Gopal Vittal, administrerende direktør for India og Sør-Asia i Bharti Airtel.

(NTB/TV 2)