Bernie Sanders (75) går nå hardt ut mot USAs president Donald Trump (70).

Sanders, som var Hillary Clintons største konkurrent under nominasjonsvalget til presidentskapet i USA, mener Trump ikke kan styre på den måten han gjør nå.

– Trump har satt seg i en situasjon hvor han mener alle tar feil, og at han selv tar rett. Han tror han er den eneste som kan beskytte det amerikanske folket, tordner han på CNN.

Ikke fornøyd
Trump innførte kort tid etter at han ble president et midlertidig innreiseforbud for borgere fra sju land med overveiende muslimsk befolkning. Det høster massiv kritikk fra flere hold.

– Vi er et demokrati, ikke et «en manns-show». Vi er ikke en ny Trump-forretning eller hans business. Vi er de forente stater, sier Sanders.

Trumps vedtak er nå lagt til side. Den føderale dommeren i delstaten Washington, James Robart, blokkerte fredag Trumps innreiseforbud til USA, og lørdag måtte utenriksdepartementet reversere hele forbudet.

Sanders rettet seg deretter mot den republikanske senatorer Mitchell «Mitch» McConnell (74), som var gjest på CNN samtidig som Sanders.

– Jeg er uenig i omtrent alt han sier, men han er en real fyr. Jeg håper at senator McConnell og andre republikanere nå har motet til å stå opp imot Trump når de er uenig, sier han.

Tvilte til forbudet
Robart dømte i favør av søksmålet til justistminister i delstaten Washington, Bob Ferguson, som saksøkte Donald Trump. Han mente innreiseforbudet var grunnlovsstridig.

I retten skal Robart, som beskrives som en rolig og balansert mann, ha stilt åpenbare spørsmål ved forbudet til Trump.

Han påpekte blant annet at forbudet ikke var rasjonelt fordi ingen personer fra de syv landene er tatt for terror siden angrepet 11. september 2001.

Robart ble utnevnt til føderal dommer i delstaten Washington i 2004, nominert av daværende president George W. Bush.

«Såkalt dommer»

Lørdag morgen valgte president Donald Trump å gå til angrep mot Robart på Twitter.

– Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli overprøvd, skriver Trump.

– Når et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan, og hvem som ikke kan komme inn og ut, særlig av trygghet- og sikkerhetsgrunner, er det kjempetrøbbel, skriver Trump i en annen Twitter-melding lørdag ettermiddag.

– Skandaløs
Timer etter at Donald Trumps presidentordre ble stoppet, betegnet pressetalsmann Sean Spicer ved Det hvite hus kjennelsen som «skandaløs».

Dommer James Robart kom med sin avgjørelse på bakgrunn av en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.

– Delstaten har godtgjort at forbudet vil medføre umiddelbar og uopprettelig skade, sier Robart