Solveig Barstad i Matkontrollen skal i en uke forsøke å følge helsemyndighetenes saltråd, som er maks 5 gram salt om dagen.

– Jeg er glad i salt. Det å da skulle redusere fra 10 gram til 5 gram om dagen blir ikke helt enkelt. Derfor har jeg utfordret alle som ser på til å bli med, sier Barstad.

Med på laget har hun også fått med seg helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Dette er veldig viktig. Sannsynligvis kan vi spare opp mot tusen liv årlig i for tidlig død hvis vi klarer å komme ned på det rette nivået av saltforbruk i Norge, sier Høie.

Høie forteller at flere hundre tusen nordmenn går på blodtrykkssenkende medisiner i dag som følge av dette.

I dag får vi i oss dobbelt så mye salt enn det som er anbefalt.

– Hva har du gjort for å for å få ned saltforbruket til nordmenn?

– Vi har inngått et saltpartnerskap med næringslivet. Det er de som lager og selger maten som vi spiser i Norge. Mye av det saltet vi får i oss er ikke fra saltbøssen som står på bordet hjemme, sier helseministeren.

Høie mener er vanskelig å ha kontroll på hvor mye salt det er i maten som er halv- og helfabrikkert.

Følg med i løpet av uka på Facebook og Instagram.

FAKTA OM SALT:

  • Gjennomsnitts-nordmannen spiser i dag 10 gram salt daglig. Det anbefales å halvere det.
  • Èn teskje rommer cirka 5 gram salt.
  • For barn fra 2 til 10 års alder bør saltinntaket begrenses til 3-4 gram per dag. For barn under 2 år bør saltinntaket være enda lavere.
  • Høyt saltinntak er en av de største risikoene for dårlig folkehelse. Saltreduksjon er derfor høyt oppe på dagsorden i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kilde: helsenorge.no

Dropper chipsen
Derfor skal begge to nå i en uke kutte ned på saltforbruket sitt.

– Hvordan skal dere da legge opp denne uken her?

– Jeg har forberedt meg med å lage hjemmelaga knekkebrød etter Wenche sin oppskrift. Her har bare saltet blitt droppet. Så gjelder det å holde en stram linje.

Programlederen innrømmer også at hun har pakket vekk chipsposen som hun er veldig glad i.

Høie mener det er mange gode alternativer til salt når en skal lage mat.

– Alt fra basilikum, timian, pepper, ulike løker er gode smaker som er bedre enn salt, sier han.