Fredsprisvinneren: – Nobelprisen kom som en gave fra himmelen

Colombias president Juan Manuel Santos ankom Oslo fredag. – Jeg er heldig som er her, sier fredsprisvinneren som takket Norge for innsatsen i fredsprosessen.

Colombias president Juan Manuel Santos sier tildelingen av Nobels fredspris kom som en gave sendt fra himmelen på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen.

Juan Manuel Santos (65) får fredsprisen for sin innsats for å få slutt på borgerkrigen i landet.

Tildelingen av prisen kom fire dager etter at det colombianske folket hadde stemt nei til fredsavtalen fremforhandlet mellom Santos-regjeringen og opprørsgruppen FARC.

Under Nobel-pressekonferansen fredag, understreket Santos at prisen hadde stor betydning nettopp ved at den ble tildelt på dette kritiske tidspunktet i prosessen.

– Den kom som sendt fra himmelen. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk, forteller Santos.

– En umulig drøm

– En drøm som bare for få år siden var umulig, har nå blitt realitet, sier Santos på pressekonferansen.

Han viser til at konflikten som har preget Colombia i et halvt århundre, nå avsluttes.

– Jeg håper at grunnlovsdomstolen neste mandag skal gi grønt lys for rask implementering, sier Santos.

Over 50 år med krig

Santos har vært president i Colombia siden 2010. Før det var han forsvarsminister og hadde ansvaret for en omfattende militær offensive mot FARC-geriljaen. To år etter at han tok over presidentembetet, innledet han fredsforhandlinger med geriljaen.

Krigen mellom Farc og den colombianske regjeringen startet i 1964. 260.000 mennesker er drept og sju millioner er sendt på flukt i løpet av konflikten.

Takket Norge

Fredsprisvinneren takket Norge og det norske folk for deres bidrag til å skape fred og forsoning i Colombia.

Norge har spilt en svært viktig rolle i forhandlingene som ble åpnet på Hurdalssjøen utenfor Oslo i oktober 2012.

Siden ble fortsatte forhandlingene i Havanna. Sammen med Cuba har Norge vært tilrettelegger for fredssamtalene og norske representanter har vært til stede ved forhandlingsbordet i Havanna gjennom hele prosessen.

– Jeg vil uttrykke min takknemlighet, ikke bare på vegne av meg selv, men også på vegne av nesten 50 millioner colombianere, for dette forandrer vårt liv og vår historie. Og Norge har vært der gjennom hele prosessen, sa Santos.

Folket sa nei

Fredsavtalen ble signert av partene i Cartagena, Colombia 26. september i høst. Men den historiske avtalen ble forkastet av colombianerne i en folkeavstemning 2. oktober.

Nei-siden vant med et knepent flertall. Nei-siden mente blant annet at straffenivået mot geriljasoldater som har begått forbrytelser i løpet av borgerkrigen, var for lavt. Det faktum at Farc har fått lov til å bli et politisk parti og er garantert seter i kongressen i de to neste periodene, har også falt mange colombianere tungt for brystet. Colombianerne er fortsatt svært splittet i synet på fredsavtalen.

Santos ble tildelt Nobels fredspris 7. oktober. Han sa da at han dedikerer prisen til hele det colombianske folk.

I OSLO: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos signerer gjesteboken på Nobelinstituttet fredag. Presidentens kone María Clemencia Rodríguez Múnera (tv) bivåner seansen. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Olav Njølstad, Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Leder Kaci Kullmann Five var ikke tilstede pga sykdom.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I OSLO: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos signerer gjesteboken på Nobelinstituttet fredag. Presidentens kone María Clemencia Rodríguez Múnera (tv) bivåner seansen. Bak står den norske Nobelkomite f.v.: Olav Njølstad, Thorbjørn Jagland, Henrik Syse, Inger Marie Ytterhorn og Berit Reiss Andersen. Leder Kaci Kullmann Five var ikke tilstede pga sykdom.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Farc

Colombianernes nei til fredsavtalen tvang partene tilbake til forhandlingsbordet og 24. november ble en ny og modifisert avtale signert i hovedstaden Bogotá. Denne gangen ble ikke fredsavtalen sendt ut på folkeavstemning og parlamentet i Colombia godkjente avtalen onsdag forrige uke.

Farc-geriljaen har stått på EUs og USAs liste over internasjonale terror-organisasjoner. Farc er en bondehær tuftet på marxistisk ideologi. Målet deres har vært en mer rettferdig fordeling av land og ressurser. Kampen deres har blitt finansiert av kidnappinger, utpressing, narkotikahandel og ulovlig gruvedrift. Støtten til gerilja-gruppen har vært sterkest på landsbygda.

Man regner med at Farc i dag har mellom seks og åtte tusen soldater i rekkene sine.

Gisler med til Oslo

Flyet med Santos og hans følge landet på Gardermoen militære flyplass ved 9.30-tiden fredag.

Med i følget er Santos' hustru María Clemencia Rodríguez og parets tre barn. I tillegg har han med seg de to tidligere FARC-gislene og politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Begge ble tatt til fange i 2002 og slapp fri seks år etter.

Fredag klokken 13 holder fredsprisvinneren fra Colombia en pressekonferanse ved Det norske nobelinstituttet.

Selve fredsprisseremonien finner sted i Oslo rådhus lørdag klokken 13. Lørdag kveld holdes Nobel-banketten på Grand hotel i Oslo.

Søndag klokken 19 ønsker den amerikanske talkshowverten Conan O'Brien velkommen til årets Nobelkonsert.

(TV 2/NTB)