Norske 15-åringer klatrer på PISA-rangeringen

Norske 15-åringer gjør det klart bedre i naturfag, matematikk og lesing enn for tre år siden, viser årets PISA-rangering.

Norge ligger nå over OECD-snittet i alle tre disipliner, viser den internasjonale kartleggingen.

Det er en fremgang siden forrige test i 2012 da Norge lå under snittet både i matte og naturfag, og kun over snittet i lesing.

På tre år har norske 15-åringer hatt en fremgang på tre poeng i naturfag, fem poeng i lesing og ett poeng i matematikk.

24 land ligger over OECD-snittet i alle tre disipliner, og Norge er akkurat inne i denne gruppen med 24.-plassen, foran land som Sverige, USA, Frankrike, Russland og Spania.

Leser bedre

– Mye tyder på at vi er på rett vei. Vi må takke lærere og rektorer for den viktige jobben de gjør, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Kunnskapsministeren legger spesiell vekt på de gode resultatene i lesing. Her er 15-åringene i Norge blant de beste i hele OECD.

Kjønnsforskjellene er imidlertid store. Jentene er klart sterkere i lesing enn guttene.

– Det er grunn til å glede seg over de gode resultatene i lesing. Her har skolen lykkes med mye, men vi må jobbe videre for å gjøre også guttene til bedre lesere, sier Røe Isaksen.

Undersøkelsen viser også at det er blitt mer arbeidsro i norske klasserom fra 2003 til 2015. I 2003 rapporterte hele 41 prosent av elevene om bråk og uro i timene, og i 2015 hadde denne andelen sunket til 25 prosent.

KLATRER: Figuren viser hvordan norske elever er i ferd med å ta igjen finske elever i lesing. Foto: udir.no
KLATRER: Figuren viser hvordan norske elever er i ferd med å ta igjen finske elever i lesing. Foto: udir.no

Slått av Finland og Danmark

Singapore, Japan, Estland, Kinesisk Tapei (Taiwan) og Finland topper rangeringen, som tester 15-åringer i 72 land og områder. Norge er tredje beste land i Norden etter Finland (5. plass) og Danmark (21. plass).

OECDs PISA-undersøkelse startet i år 2000 og måles hvert tredje år. Undersøkelsen måler 15-åringers kompetanse innen lesing, matematikk og naturfag. 2015-tallene ble offentliggjort tirsdag klokken 11.

(©NTB/TV 2)