Sioux-indianere jubler etter at omstridt oljerørprosjekt utsettes

USA gir etter for protester – utsetter rørprosjekt ved Standing Rock.

FYRVERKERI: Nyheten om at det omstridte rørledningsprosjektet utsettes ble feiret med fyrverkeri ved Standing Rock. Foto: SCOTT OLSON
FYRVERKERI: Nyheten om at det omstridte rørledningsprosjektet utsettes ble feiret med fyrverkeri ved Standing Rock. Foto: SCOTT OLSON

Urfolk- og miljødemonstranter ved Standing Rock har delvis vunnet fram med sine krav. Myndighetene setter inntil videre ned foten for deler av den omstridte rørledningen Dakota Access.

Hærens ingeniørkorps, som eier deler av grunnen der den planlagte oljerørledningen skal passere, vil foreløpig ikke gi tillatelse til at Dakota Access får passere under den oppdemmede innsjøen Oahe ved urfolksområdet Standing Rock.

Beslutningen regnes som en viktig seier for miljøforkjempere og for de innfødte siouxene. De har i flere måneder kjempet mot prosjektet, som de sier truer både drikkevannet og områder som er viktige for siouxenes kultur.

Visesekretær for hærens sivile innsats, Jo-Ellen Darcy, sier avgjørelsen er basert på behovet for å «undersøke alternative ruter» for rørprosjektet. Hun understreker at dette ikke utelukker at rørledningen kan bli lagt under reservoaret.

– Selv om vi har hatt en vedvarende diskusjon og informasjonsutveksling med siouxene ved Standing Rock og Dakota Access, er det tydelig at det er mer jobb som må gjøres, sier hun.

DNB-fond solgte seg ut

Selskapet som bygger oljerørledningen, Energy Transfer Partners, har tidligere sagt det er uaktuelt å endre på ruten. De har foreløpig ikke kommentert hærens avgjørelse. Det omfattende prosjektet går på tvers av fire stater og ventes å koste opp mot 3,8 milliarder dollar.

En Sioux-indianer jubler etter at det omstridte rørledningsprosjektet utsettes. Foto: SCOTT OLSON
En Sioux-indianer jubler etter at det omstridte rørledningsprosjektet utsettes. Foto: SCOTT OLSON

Kampanjen mot oljeledningen gikk i november viralt, etter at det gikk ut en oppfordring på Facebook om å sjekke inn på Standing Rock hvor urfolk og klimaforkjempere hadde slått leir siden april for å protestere mot utbyggingen.

Protestene skapte internasjonale reaksjoner, og i Norge solgte DNBs fond sine eierandeler i selskapene som bygger den omstridte rørledningen, opplyste informasjonsdirektør Even Westerveld til Aftenposten i november.

I september reiste samiske artister til Nord-Dakota for å støtte Standing Rock Sioux-folket, meldte NRK.

Artisten Sofia Jannok tok med seg en lavvo, det samiske flagget og gaver til urfolket der. (NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2