Frykter opptil 40 døde etter brann i festlokale i California

Myndighetene tar høyde for at opptil 40 mennesker har omkommet i brannen i et festlokale i Oakland i California, opplyser sheriffens kontor til AP.

Politiet i California sier et ukjent antall mennesker er døde i brannen som startet i under et musikkarrangment.

Mange savnet

Rundt 50 mennesker skal ha vært i bygningen da brannen brøt ut like etter klokka 23.30 lokal tid fredag i Fruitvale utenfor San Francisco.

De frykter at opp mot 40 personer er omkommet.

Tallene på døde og savnede spriker, men brannvesenet bekrefter overfor East Bay Times at minst ni mennesker omkom i brannen.

– Det er flere døde kropper der inne som vi ikke når fram til, sier sheriff Ray Kelly på en pressebrief.

Taket raste tidlig ned over andre etasje hvor de fleste savnede befant seg.

Klarte ikke hjelpe venn

Bob Mule var tilstede og ble vitne til en venn som ropte på hjelp til å komme seg ut.

– Jeg klarte ikke hjelpe ham. Det var for varmt, for mye røyk. Jeg måtte ut, sier han til lokalavisa. Selv fikk han mindre brannskader.

– Jeg kunne kjenne huden skrelle av, og lungene var fylt med røyk. Jeg fikk ikke brannslukkingsapparatet til å virke, sier han.

Manglende røykvarsling

Bygningen er en lagerhall som brukes som et kunstnerkollektiv. Lokale medier skriver at 50 personer bodde i bygningen som ikke var godkjent som bolig.

Minst 25 personer er fortsatt savnet i brannen. Mange pårørende befinner seg utenfor bygningen. / AFP PHOTO / Nick Otto Foto: Nick Otto
Minst 25 personer er fortsatt savnet i brannen. Mange pårørende befinner seg utenfor bygningen. / AFP PHOTO / Nick Otto Foto: Nick Otto

Det skal ha vært et levende kulturmiljø i bygningen med musikkstudio og flere kulturelle arrangementer. Det ble ikke funnet noen tegn til at røykvarslere ble aktivert i bygningen. Det var heller ikke noe sprinkleranlegg.

Flere personer hoppet ut gjennom vindu i andre etasje.

– Vi må fremdeles gjennomsøke bygningen, og vi vet ikke hvor mange som kan være døde, sier Deloach-Reed.

– Det er et stort tap for byen, og for alle de som har mistet noen kjære, sier hun.

Dansearrangement

Det var et dansearrangement med elektronikagruppen Golden Donna, fredag kveld, ifølge kunstnerkollektivets hjemmeside på Facebook. Der etterlyses venner og kjente som er savnet etter brannen.

Politiet opplyser at det ikke var gitt noen tillatelse til å arrangere denne type fest i bygningen. Det var heller ikke gitt tillatelse til å bruke bygningen til noe annet enn et lager.

Brannvesenet har lagt ut videoklipp på Twitter, som viser voldsomme flammer som står opp av bygningen.

(©NTB)